Pět procent odvodů z loterií půjde na sport, odkývli poslanci

Praha – Poslanci dali zelenou návrhu, který přesouvá část odvodů z některých loterií na podporu sportu. U kurzových sázek a číselných loterií by se měly snížit odvody z 20 na 15 procent. Zbylých 5 procent by pak loterijní firmy měly poskytnout jako dar Českému olympijskému výboru (ČOV) na sport. Podle odhadů by mohl ČOV získat ročně kolem 400 milionů korun. Vláda ale upozornila na to, že v návrhu chybějí sankce. Připravuje se proto pozměňovací návrh.

Vláda poukazuje na to, že chybějí sankce pro případ, že loterijní firma dar neposkytne. „Zákonem tak není zajištěno, že částka odpovídající snížení odvodu bude skutečně použita jako dar Českému olympijskému výboru,“ míní vláda. Podle vlády je návrh také retroaktivní, protože zasahuje do průběhu odvodového období. Rovněž Petr Hulinský (ČSSD) řekl, že myšlenka je správná, ale provedení zatím pokulhává.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) už ovšem slíbil, že ministerstvo bude v rámci druhého čtení úzce spolupracovat na vypracování pozměňovacího návrhu tak, aby návrh neznamenal nic jiného než uskutečnění úmyslu předkladatelů. „Ve druhém čtení by měla být načrtnuta varianta taková, že základní sazba by zůstala nadále 20 procent, ale provozovatelé loterijních a sázkových her by měli možnost do výše pěti procent odeslat částku na účet ČOV a na základě našeho potvrzení zpětně by si mohli tyto daně odepsat. Byla by tak stoprocentní jistota toho, že ty peníze odešly tam, kam měly,“ podotkl Jiří Kejval, předseda ČOV.

Peníze
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/Lidové noviny

Předseda ČOV se obává, že bude získaná částka nakonec nižší

Podle Kejvala případných 400 milionů ročně navíc stejně problém financování sportu nevyřeší. „V minulosti dostával sport 2 miliardy z loterijních činností. Je to ale první pozitivní zpráva, že se ten trend otáčí,“ poznamenal Kejval s tím, že se obává, že to nakonec ovšem stejně 400 milionů nebude. „Viděl bych to kolem 350 milionů, ale stejně je to částka, která sportu pomůže,“ dodal předseda ČOV.

Současný návrh poslanců Pavla Svobody (ODS) a Jana Smutného (TOP 09 a Starostové) nyní posoudí rozpočtový výbor.

Předkladatelé v důvodové zprávě píšou, že není možné legislativně zajistit, aby byla část odvodu přímo ze zákona příjmem Českého olympijského výboru. Cílem novely, která ale nemění odvody pro kasina, je podle předkladatelů řešit financování sportu.

Komentář Jiřího Kejvala (zdroj: ČT24)