Ceny potravin překonaly 20leté maximum

Řím - Konec loňského roku se ve světě nesl ve znamení vysokých cen potravin. Index cen potravinářských komodit se v prosinci dostal na své rekordní maximum, a dosáhl tak nejvyšší hladiny za minimálně 20 let. Index Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) tak minulý měsíc překonal dosavadní maximum z období potravinové krize roku 2008, uvedla dnes organizace.

Oproti listopadu 2010 vystoupala v prosinci hodnota indexu o téměř devět bodů na 214,7 bodu. Překročila tím dosavadní rekord 213,5 bodu z června 2008. Přitom index FAO rostl postupně od roku 2003 do roku 2008, poté následoval prudký cenový propad. Novou vlnu nepřerušeného růstu zahájil index loni v červnu a nyní je na téměř dvojnásobku úrovně roku 2004.

Velké riziko představuje sucho, zejména pro ceny obilí

Drahé potraviny (zdroj: ČT24)

Při nepříznivém vývoji počasí by ceny obilnin mohly v letošním prvním pololetí vzrůst mnohem výše, prohlásil pro agenturu Reuters ekonom FAO Abdolreza Abbassian. Upozornil zejména na pokračující sucha v Argentině nebo riziko, které může pro ozimé obilí znamenat příliš chladné počasí na severní hemisféře.

Cílem indexu je sledovat měsíční změny ceny koše potravin složeného z obilovin, olejnin, mléka a mléčných výrobků, masa a cukru. Potravinová krize roku 2008 vedla k nepokojům a hladovým bouřím v řadě chudých zemí světa, jejichž obyvatelstvo je zdražováním základních potravin nejohroženější. Nejdůležitější jsou pro ně ceny obilnin, které loni vedly cenový růst druhého pololetí, i když zatím nevystoupily na nový rekord.

Ceny potravin by neměly být tolik ovlivněny výkyvy cen ropy

Podle Abbassiana ale na trhu nyní chybí některé faktory, které vyvolaly krizi před třemi lety, což nebezpečí otřesů snižuje. Zemědělská produkce v chudých zemích je nyní podstatně vyšší, což je klíčové, protože pro tyto země hrají světové ceny významnější roli jen v případě, kdy potřebují vysoké dovozy. Abbasian dodal, že chybí také tehdejší skokový nárůst cen ropy, který ke krizi výrazně přispěl.

V prosinci současně vzrostl index cen základních obilnin jako pšenice, rýže a kukuřice o více než 14 bodů na 237,6 bodu. Jednalo se o nejvyšší úroveň od srpna 2008. Od června, kdy začal jejich silný růst, ceny obilnin vzrostly o zhruba 60 procent.

Nový rekord vytvořil index cen cukru, jenž vzrostl proti listopadu o 25 bodů na 398,4 bodu. Nad počáteční úrovní roku však stoupl je mírně, protože během roku zažil nejprve prudký pád a po něm ještě výraznější oživení. Index olejnin stoupl o téměř 20 bodů na 263 bodů a kopíroval vývoj cen obilnin. Ceny mléčné produkce naopak zůstaly na úrovni počátku roku a jen mírně stoupl index cen masa.