Adidas či Louis Vuitton. Na Slovensku odhalili tuny padělků z východu

Bratislava – Slovensko loni odhalilo padělky známých světových značek za téměř 300 milionů korun. Oproti roku 2011 jde o dvojnásobek. Celníci zajistili zejména padělaný textil, hračky, obuv a jiné spotřební zboží. Nejčastěji šlo o napodobeniny značek Tommy Hilfinger, Louis Vuitton, Adidas, Salomon a Nike. Falzifikáty zboží známých a drahých značek míří většinou na černý trh. Padělky často směřovaly na Slovensko z Číny a Turecka. A doputovaly zřejmě i do Česka.

„Dostávají se k nám nekvalitní výrobky. Může dojít k ohrožení zdraví a života, toto riziko je zejména u dětí,“ řekl šéf daňové a celní sekce finanční správy Daniel Čech. Kromě různého oblečení, bot a hraček celníci zabavili také 13 milionů kusů padělaných cigaret zejména značky Marlboro, ale i tuny padělaného pracího prášku. „Velmi často se pašují dětské věci, které jsou velmi dobře prodatelné na trhu,“ konstatoval Marek Slezák, ředitel celního úřadu Trnava.

Úřady odhalily rovněž falšované léky na zvýšení potence, z nichž některé podle Čecha neobsahovaly účinnou látku nebo naopak její podíl v tabletkách několikanásobně překračoval obvyklé množství. Nebezpečné je i chemikáliemi napuštěné tričko. „Toto je například dětské pyžamo Hello Kitty - značkové s označením ochranné známky. Přímý styk s pokožkou může dětem způsobit zdravotní problémy,“ podotkl Čech.

Padělané zboží přitom nejčastěji končí na černém trhu. „Falzifikáty se ovšem našly také ve značkových prodejnách i ve velkých obchodních řetězcích,“ upozornil Čech. Většina padělků ale na Slovensku nekončí. V tuto chvíli jsou už uvnitř Evropské unie a jejich cesta na pulty hlavně v Česku a Polsku je mnohem snazší. Problémy znamená také šířící se internetový obchod, kam padělky směřujíc čím dál víc.

Padělek
Zdroj: ČT24

Falzifikáty stát zabavuje a likviduje

Slovenský činitel poznamenal, že kontejnery s kontrabandem se na Slovensko dostávají zejména přes přístavy ve Slovinsku nebo v Německu. Celníci kontrolují dovážené zboží přímo u prodejců nebo například v překladišti na jihu země.

Počet odhalených napodobenin značkového zboží stoupá na Slovensku od roku 2009, kdy se v této oblasti zpřísnily zákony. Například za šíření padělaného zboží nebo výrobků s označením, které lze zaměnit s registrovanou ochrannou známkou jiného producenta, jakož i za porušení autorských práv hrozí viníkům několikaleté vězení. Předloni slovenské soudy za tyto trestné činy odsoudily zhruba čtyři desítky lidí.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)