Bendl: Skandálu s koninou se dá vyhnout kupováním českých výrobků

Praha - Aféra s koňským masem vydávaným za hovězí se Česku nevyhnula. Jednoznačně to prokázala potravinářská inspekce. Kontroloři potvrdili, že v masových těstovinách firmy Nowaco jsou stopy koňské DNA. Firma přitom ještě před pár dny prohlašovala, že jejích výrobků se skandál s koninou netýká. Ty samé lasagne se dostaly i na Slovensko. Evropská komise už doporučila zesílit kontroly. Ministr zemědělství Petr Bendl připomněl, že i v Česku nabídne potravinový zákon tvrdší sankce. „Pro nás je to zpráva nepříjemná, je třeba si všímat českých potravin, tam je vždy jasný výrobce a je to pod kontrolou,“ míní ministr.

„V analyzovaném vzorku byla metodou PCR a následnou sekvenční analýzou prokázána koňská DNA,“ uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. Vzorky SZPI odebrala už v minulém týdnu. Testu zatím nevyhověly dvě šarže, na nichž je uvedena země původu Lucembursko. SZPI zatím nemá informaci, zda se výrobek s danou šarží objevil i jinde než v Tescu.

Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI:

„Je zde ještě řádově deset a možná i více vzorků, které dosud nebyly analyzovány. Nemůžeme tak vyloučit, že v některém z nich bude zjištěna nedeklarovaná konina.“


„Situace nás velmi mrzí a s dodavatelem výrobků značky Nowaco budeme o věci jednat,“ vysvětlil mluvčí Tesca Jan Dvořák. Zákazníkům, kteří si lasagne zakoupili, řetězec nabízí, že jim za ně vrátí peníze v jakékoli své prodejně. Koninu už zřejmě v průběhu několika uplynulých týdnů nevědomky snědly stovky zákazníků. Firma BIDVEST, která je distributorem výrobků Nowaco v Česku, jich v průběhu loňského roku dovezla přes 36 tisíc balení. „Aktuálně máme skladem nějakých 600 kartonů na našich skladech v ČR a odhaduji, že takových 1 500 krabiček, možná ještě o něco více,  bude na trhu,“ řekl Jan Tajovský, ředitel prodeje BIDVEST. 

Koňské maso není pro člověka škodlivé. V Česku se běžně prodává. Když ale výrobce na obalu uvádí hovězí maso, jde o klamání spotřebitele. Výrobce pak může dostat pokutu až tři miliony korun.


Prodejci tvrdí, že lasagne preventivně stáhli už před pár dny, aniž by věděli, že jsou skutečně s koninou. Agrární analytik Petr Havel ale tvrdí, že má v tuto chvíli ze svých zdrojů jiné informace. „Měli informace o tom, že ty rizikové výrobky jsou na českém trhu, už minulý týden,“ konstatoval Havel s tím, že je údajně získali od svých zahraničních centrál.

Potravinářská aféra odstartovala v lednu. Nejdřív stáhli kvůli stopám koňského masa mražené hamburgery v Irsku. Výrobky s „koňským“ hovězím pak mizely postupně z mrazáků v Británii, Švédsku nebo Francii. „Buď je to obrovská neschopnost, nebo je za tím zločinné spolčení, a proto je jedině dobře, že potravinářská inspekce předala případ policii a bude spolupracovat i s vyšetřovateli v celé Evropě,“ prohlásil britský ministr životního prostředí Owen Paterson.

Video Komentář Pavla Kopřivy
video

Komentář Pavla Kopřivy

Nejen u masa by si zákazníci měli dávat pozor na to, co kupují. Státní zemědělská a potravinářská inspekce ročně řeší tisíce stížností na nekvalitní potraviny. Většinou se sice nejedná o náhražky, které by byly zdraví škodlivé, jde ale o podvod, na kterém výrobci potravin vydělávají.

Problém je třeba s rozličnými džemy, které přitom většinově obsahují jablka. Extra panenský olivový olej bývá často extra sojový olej. Celou Evropou pak otřásl skandál Domenica Ribattiho. Ten věhlasným italským značkám dodával místo prvotřídního zboží turecký olej, ve kterém vůbec olivy nebyly.

Dalším příkladem je falšovaná čokoláda. „U čokolády jsme se nejčastěji setkali s náhradou kakaového másla, které patří mezi ty dražší složky, a sice pomocí levnějších rostlinných tuků,“ poznamenal ředitel Inspektorátu SZPI v Praze Petr Cuhra. Pak se ale výrobek nesmí jmenovat čokoláda, nýbrž třeba kakaová pochoutka.

Česko rovněž patří mezi světové makové velmoci. Objevily se případy, kdy obchodníci smíchali mák s technickým mákem. Kilo toho technického stojí patnáct korun - kvalitní mák pak dvakrát víc.

Falšované může být i maso. Před několika lety v Německu prodávali kebab z jatečního odpadu - tedy z masa určeného výhradně pro zvířata. K záměnám dochází i u nás. „Nejčastěji do těch tradičních výrobků jako jsou vídeňské párky nebo gothajský salám bývá použito drůbeží maso, které je levnější. V tom horším případě tam může být použit drůbeží separát,“ konstatoval Cuhra.