Korupce i šedý dovoz: Z Ruska odtekl ilegálně skoro bilion korun

Moskva - Z ruských bank loni ilegálně odteklo asi 50 miliard dolarů (953 miliard korun). Podle tamní centrální banky by mohla mít nad polovinou této částky kontrolu jedna nejmenovaná skupina firem. Šéf banky Sergej Ignaťjev se opírá o závěry studie, kterou si ústav nechal vyhotovit. Podle něj může jít o platby za drogy, šedý dovoz i úplatky.

„Nabudete z toho dojmu, že jsou (polovina těch ilegálních převodů) všechny pod kontrolou jedné velmi dobře organizované skupiny lidí,“ sdělil Ignaťjev v rozhovoru s listem Vedomosti.

Analýza podle agentury Reuters vyznívá jako ostrá kritika takzvaného státního kapitalismu pod vedením prezidenta Vladimira Putina. Tato forma uspořádání podle kritiků umožnila, že v Rusku oficiálně zakořenila korupce a postupně se rozvinula do obrovských rozměrů.

Šéf centrální banky se odvážil vystoupit krátce před svým odchodem

Ignaťjev je ve funkci už 11 let a za tu dobu se podobným výpadům vyhýbal. Dbal spíš o to, aby politika centrální banky zůstala autonomní, aniž by se banka musela kompletně přeměnit na ústav západního střihu. Ke slovnímu útoku nyní sáhl jen krátce před odchodem do důchodu, který je plánován na červen. Jeho nástupce zatím nebyl vybrán, prezident kandidáta navrhne v březnu.

Vladimir Putin
Zdroj: ČTK/AP/Alexei Nikolsky

Částka, která z Ruska loni ilegálně odtekla, představuje zhruba 2,5 procenta tamního hrubého domácího produktu. „Mohou to být platby za drogy, šedý dovoz, úplatky či protislužba politikům a manažerům, kteří rozhodují o velkých nákupech,“ uvedl Ignaťjev. „Může to být i součást podvodu, jehož cílem je vyhnout se placení daní,“ dodal.

Většinu představují podezřelé kapitálové transfery

Centrální banka odhaduje, že z celkové částky se kolem 14 miliard dolarů vztahuje k obchodním aktivitám. Zbylých asi 35,1 miliardy dolarů jsou kapitálové transfery podezřelého původu. Poslední částka představuje asi 60 procent oficiálně oznámeného čistého přílivu kapitálu, který loni činil 56,8 miliardy dolarů (asi 1,1 bilionu korun).