Důvěra ve finanční poradce je v Česku enormní

Praha - Víc než polovina Čechů věří finančním poradcům a dá na jejich doporučení. Tak vypadá výsledek průzkumu České asociace pojišťoven (ČAP). O něco ostražitější jsou Slováci, v dalších státech Evropy preferuje poradenství zprostředkovatelů v průměru jen kolem třetiny lidí. Průzkumu se zúčastnila více než tisícovka lidí ve věku od 18 do 50 let. Na rady od poradců dávají častěji ženy, muži si informace často sami vyhledávají na internetu.

Češi požadují změny kvůli doporučení poradců

Pokud Češi mění smlouvu životního pojištění a zároveň pojišťovnu, ve 38 procentech případů je to podle průzkumu právě kvůli doporučení jejich poradce. Pouze ve 13 procentech případů stojí za změnou pojišťovny nespokojenost se službami.

O takzvaném přepojišťování pojistných smluv, což je výrazný trend českého pojistného trhu, svědčí fakt, že jen za posledních pět let změnila v ČR svého poskytovatele životního pojištění čtvrtina klientů. V ostatních evropských státech je to osm procent klientů.

Jednání s finančním poradcem
Zdroj: ČT24

Manažerka vzdělávání asociace Marcela Kotyrová:

„Přes velkou část korektních poradců se na pojistném trhu objevují i tací, pro které je větší motivací jejich profit než spokojenost klienta.“

„I v období ztížené finanční situace je zrušení pojistné smlouvy to nejméně vhodné řešení. Moudřejší je požádat pojišťovnu o odklad plateb, snížení pojistného, jeho přerušení nebo se dohodnout na jiném řešení.“

Dopady zrušení pojistky lidé často neznají

Průzkum také ukázal, že 26 procent klientů, kteří mají sjednané životní pojištění, netuší, jaké má pro ně důsledky předčasné zrušení životní pojistky.

Životní pojištění je konstruováno jako dlouhodobý produkt a každé předčasné ukončení sjednané smlouvy znamená nedodržení pojistných podmínek a pro klienta ztrátu, nikoli úsporu. Vedle výplaty předem stanovené částky ztratí klient pojistnou ochranu a krytí životních rizik.

Vydáno pod