Cestovky odstartovaly prodej zájezdů first minute

Praha - Koupíte dříve, zaplatíte méně. Taková je filozofie zájezdů first minute. Právě v prvních lednových dnech totiž začíná hlavní období prodeje těchto zájezdů „na první chvíli“. Cestovní kanceláře nasmlouvaly až o pět procent zájezdů více než vloni a připravily celou řadu zajímavých nabídek. Prodej first minute je pro cestovky klíčový, minulý rok tak prodaly čtyřicet procent veškerých zájezdů. Nabídka first minute bude trvat přibližně do poloviny dubna, potom slevy končí a bude se prodávat za běžné ceny.

Nízké ceny na rezervaci, dárky, senioři a děti se slevami, až dvě malé děti úplně zadarmo, polopenze zdarma – to je příklad několika lákadel, které si cestovky letos pro lidi připravily. Vyplývá z toho jedno: po započtení pobídek vychází letos zájezdy first minute s patnáctiprocentní slevou proti standardní ceně.

Cestovní kanceláře letos nasmlouvaly o pět procent zájezdů více než vloni. Loňský rok se totiž nesl ve znamení hospodářské krize a lidé na cestování šetřili. Poklesl tak zájem o nákup letní dovolené půl roku předem až o dvacet procent. „Nejhůře dopadly zájezdy s leteckou dopravou,“ podotkl Roman Škrabánek, prezident asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Češi naopak hojně cestovali do bližších destinací autobusem či autem.

Letos by se měl podíl zájezdů prodaných už v zimě zvýšit opět na jednu třetinu. Cestovní kanceláře prodaly vloni podle předběžných údajů celkově 2,25 milionu zájezdů, což znamená meziroční nárůst o sedm procent. Zhruba 900 tisíc zájezdů, tedy asi 40 procent z celkového množství, se prodalo formou first minute.

Roman Škrabánek, prezident AČCKA:

„V roce 2009 došlo v důsledku hospodářské krize k poklesu prodeje zájezdů. V loňském roce se čísla vylepšila, cestovky jsou ovšem stále opatrné, aby nenakupovaly zásadně vyšší počet kapacit, než by pak následně prodaly.“

Včasný nákup zájezdu „na první moment“ je vhodný pro turisty, kteří jsou schopni si předem fixovat termín dovolené. Navíc tak získají možnost vybrat si z kompletní nabídky. Náročnější si mohou vybírat podmínky ubytování, například z dostatku volných pokojů s pohledem na moře. Podle AČCKA budou v letošním roce, podobně jako v minulém, nejpopulárnějšími dovolenkovými destinacemi českých občanů Chorvatsko, Slovensko, Itálie, Řecko, Egypt, Španělsko, Tunisko, Rakousko, Francie, Bulharsko a Turecko. Přibližně polovina Čechů stráví svoji zahraniční dovolenou v jedné ze čtyř hlavních destinací: v Chorvatsku, na Slovensku, v Itálii nebo v Řecku.

Nabídka zájezdů first minute potrvá až do dubna

Nabídka zájezdů first minute bude trvat přibližně až do poloviny dubna, pak začíná běžný prodej zájezdů za standardní ceny. Přibližně tři týdny před datem odjezdu zájezdů pak začíná prodej zbylých zájezdů na poslední chvíli (last minute), kdy mohou slevy dosahovat až 20 procent z původní ceny. Nejvýhodnější zájezdy už ale bývají vyprodány a nabídka zájezdů je tak omezená.  

AČCKA sdružuje 249 cestovních kanceláří a agentur a je největším profesním sdružení CK a CA v České republice. Asociace je zároveň jako jediný vybraný zástupce za Českou republiku členem Asociace národních asociací cestovních kanceláří a agentur zemí EU (ECTAA ) se sídlem v Bruselu.