V České republice přibývá Jihoevropanů, hledají tu práci

Praha - Do Česka míří čím dál tím více cizinců z jižní Evropy zasažené ekonomickou krizí. Počet Řeků, Španělů, Portugalců a Italů stoupl za posledních několik let téměř o třetinu. Jde zejména o mladé lidi, kteří nemohou ve svém rodišti sehnat zaměstnání. Čechům ale většinou práci neberou. Uplatní se zejména ve službách, v nadnárodních společnostech a v call centrech, kde potřebují rodilé mluvčí.

Kvůli vysoké nezaměstnanosti, která přesahuje mezi mladými v některých státech i padesát procent, jich stále více míří za hranice. Počet Italů žijících dlouhodobě v Česku od roku 2007 stoupl o téměř 600, Řeků o 100. Množství Portugalců a Španělů se zdvojnásobilo. Vysokoškoláci tu mnohdy skončí u méně kvalifikované práce, za kterou dostanou i méně zaplaceno, stále je to pro ně ale lepší alternativa, než zůstat doma.

Fábio Oliveira chtěl původně pracovat v Portugalsku jako inženýr, teď si ale na pražských Vinohradech otevřel portugalský café bar. „Tuhle kavárnu a bar mám od léta. Je to první podnik tohoto druhu pro Portugalce v Česku. Viděl jsem to jako příležitost, protože Portugalců je tu čím dál víc,“ říká. Smířil se s tím, že v Praze bude až do důchodu.

Práci tu našel i Blas Javier Palencia Lozano ze španělské Murcie. Učí španělštinu na Karlově univerzitě a vedle toho pracuje i v IT službách. Vrátit do Španělska se nechce. „Otec si nejdřív myslel, že dělám chybu, ale po dvou letech mi řekl, že to nejlepší, co mohu udělat, je zůstat tady,“ konstatuje Blas.

Reportáž Romana Gazdíka (zdroj: ČT24)