Lesy ČR loni vytvořily nejvyšší zisk v historii

Hradec Králové - Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) se loni dařilo. Jen za prvních 11 měsíců loňského roku firma vytvořila hrubý zisk 2,823 miliardy korun, což je více než trojnásobně lepší výsledek než za celý rok 2009. Současně se jedná o nejvyšší zisk v historii podniku, jak uvedl mluvčí Lesů Zbyněk Boublík. Společnost vykázala ještě za rok 2009 hrubý zisk v hodnotě 783,9 milionu korun.

Lesy ČR zdůvodňují loňský výrazný nárůst zisku úsporami a také růstem cen dřeva. Podniku rostl zisk i přesto, že se musí průběžně vypořádávat s vysokými mimořádnými náklady na likvidaci povodňových škod a škod způsobených vichřicemi, dodal Boublík. Firma předpokládá zveřejnění předběžných hospodářských výsledků za celý rok 2010 v únoru.

Lesy v průběhu loňského roku nově zalesnily zhruba 10 500 hektarů půdy a vysadily přes 61 milionů sazenic. Roční objem plánovaných těžeb za rok 2010 přitom nebude překročen. Lesům ČR patří v současnosti polovina lesů v zemi.

Jednoroční tendr Lesů je v plném proudu

V posledních měsících uzavírá podnik s lesnickými firmami smlouvy na práce v lesích pro letošní rok. Lesy k dnešnímu dni zatím uzavřely smlouvy na 28 jednotkách ze 108 takzvaných smluvních územních jednotek (SÚJ). Firma očekává, že většinu smluv uzavře v první dekádě ledna.

Jednoroční tendr představuje nouzové řešení a má zabránit přerušení lesních prací po letošním 1. lednu. Původní obří desetiletý tendr v hodnotě 16 miliard korun zrušily Lesy ČR loni v květnu. Tehdy jej kritizovali politici, ekologové, lesníci a výhrady k němu měl i antimonopolní úřad. Přitom také na nynější jednoroční tendr se snáší kritika od některých lesnických svazů.

Těžba dřeva
Zdroj: ČT24
Vydáno pod