Česká spořitelna dosáhla historicky nejvyššího čistého zisku

Praha - Česká spořitelna (ČS) loni meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 21,8 procenta na 16,61 miliardy korun. Výsledek pozitivně ovlivnilo zvýšení provozních výnosů, pokles tvorby opravných položek na úvěrová rizika a nárůst výnosů z finančních aktiv. Česká spořitelna je v tuzemsku bankou s největším počtem klientů. Dařilo se i rakouské Erste Group, která ČS vlastní. Po předloňské ztrátě loni Erste vykázala čistý zisk 483,5 milionu eur (12,4 miliardy korun).

„Česká spořitelna dosáhla historicky nejvyššího čistého zisku,“ uvedl na tiskové konferenci generální ředitel banky Pavel Kysilka. Náměstek ředitele Dušan Baran uvedl, že představenstvo navrhne akcionářům ze zisku vyplatit dividendy za 7,6 miliardy korun, což odpovídá 50 korunám na jednu akcii.

K růstu zisku podle ČS přispěl vysoký nárůst zisku z obchodních operací, který meziročně vzrostl více než čtyřnásobně, a další zvyšování provozní efektivity České spořitelny. Čisté příjmy z poplatků a provizí meziročně klesly o pět procent na 11,77 miliardy korun. Klienti tak meziročně zaplatili na poplatcích o 613 milionů korun méně. Ke snižování příjmů z poplatků přispělo i častější využívání internetového bankovnictví, elektronicky dnes probíhá již bezmála 91 procent transakcí.

Trojice největších tuzemských bank loni zvýšila v souhrnu čistý zisk o třetinu na více než 46 miliard korun. Nejvíce vydělala právě Česká spořitelna.

Čistý úrokový výnos se snížil o 2,1 procenta na 30,59 miliardy korun. Zvýšily se úrokové výnosy z dluhopisů díky jejich většímu objemu. Vyšší byly také výnosy z pronájmu investičního majetku. Zároveň banka snížila úrokové náklady na emitované cenné papíry a ostatní finanční zdroje.

Ze ztráty se loni vymanila Erste Group

„Na pozadí hospodářsky obtížného prostředí a negativních jednorázových efektů ve výši 361 milionů eur (kromě jiného i bankovní daně v celkové výši 187 milionů eur) je to docela solidní výsledek,“ zhodnotil čistý zisk předseda představenstva Erste Group Bank Andreas Treichl. Doplnil, že společnost navrhne vyplacení dividendy ve výši 0,4 eura na akcii.
   
Erste podle Treichla zaznamenala pokrok v Rumunsku a zlepšila ukazatel kapitálové přiměřenosti na 11,2 procenta. „Díky trvalému přílivu vkladů se nám podařilo předčasně vrátit prostředky ve výši čtyři miliardy eur, které jsme si půjčili od Evropské centrální banky v rámci jejího programu dlouhodobého refinancování,“ dodal šéf představenstva.

Pro letošní rok Erste Group očekává mírné zlepšení hospodářského vývoje ve střední a východní Evropě, doprovázené i nadále pouze váhavým růstem. Banka předpokládá procentuálně dvouciferný pokles rizikových nákladů, především v souvislosti s očekávaným zlepšením v Rumunsku.