Prodá ČEZ Chvaletice? Nutí ho k tomu Evropská komise

Praha - Další nadvláda energetického giganta nad elektrárnou Chvaletice je zatím nejasná. ČEZ totiž schválil dohodu o narovnání s Evropskou komisí (EK), podle níž by mělo dojít k prodeji jedné z uhelných elektráren. Upravená dohoda už nenavrhuje k prodeji černouhelnou elektrárnu Dětmarovice, o které se uvažovalo dříve - ČEZ se nyní kloní právě ke Chvaleticím. Dohoda vstoupí v platnost, až ji schválí i EK.

Dohoda o narovnání by měla ukončit šetření, které EK vede vůči ČEZu od roku 2009. Komise prověřovala, zda ČEZ nezneužívá své postavení na trhu výroby elektřiny. ČEZ loni v červnu navrhl, že se pro ukončení šetření zaváže prodat některou z elektráren Počerady, Chvaletice, Dětmarovice nebo Tisová spolu s Mělníkem 3.

„Ve všech případech se jedná o elektrárny, kde ČEZ neplánuje zásadní rekonstrukce, ale postupný útlum v závislosti dosažení konce technické životnosti jednotlivých zařízení,“ uvedla společnost.

O elektrárny Počerady a Chvaletice vyjádřily zájem Energetický a průmyslový holding (EPH) a společnost Czech Coal, která ale nakonec loni na podzim neprodloužila platnost své nabídky. Na koupi Dětmarovic podaly nabídku společnost BXR, havířovská firma Gascontrol a EPH.

ČEZ loni všechny tři elektrárny vyčlenil do samostatných společností, aby umožnil jejich případný prodej. „Vzhledem ke kvalitě získaných nabídek na koupi elektráren a vzhledem k tomu, že ČEZ je v pokročilém stádiu jednání se společností Czech Coal o dlouhodobých dodávkách uhlí pro elektrárnu Počerady, považuje ČEZ za nejpravděpodobnější, že naplní podmínky dohody s Evropskou komisí prodejem elektrárny Chvaletice,“ uvedla nyní energetická společnost.

ČEZ ale nevylučuje, že by prodal i Dětmarovice. „V případě elektrárny Dětmarovice ČEZ zvažuje prodej na základě obdržených nabídek i v situaci, kdy taková transakce nemá souvislost s ukončením šetření Evropské komise,“ uvedla společnost. Podle ČEZu podmínky narovnání s EK uspokojují obě strany. Prodej elektráren je podle společnosti v souladu s její strategií provozovat v budoucnu pouze plně modernizovaná zařízení.

Vydáno pod