Pracující na částečný úvazek by mohli mít úlevu na daních

Praha – Ministerstvo práce a sociálních věcí chce podpořit zaměstnávání na částečné úvazky. Zaměstnavatelům, kteří lidem nabídnou práci na částečný úvazek, chce platit finanční příspěvky na mzdy. V České republice totiž částečné úvazky, které pomáhají zaměstnat třeba čerstvé absolventy škol nebo lidi nad 50 let, chybějí. Podle nové studie je na tom Česko dokonce nejhůř v Evropě.

Česká republika platí na odvodech podle předsedy představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karla Havlíčka poměrně vysokou částku, jedná se o 34 procent. „Třeba v Kanadě se platí 9 procent, v Německu 22 procent. Kdybychom tedy řekli, že ten, kdo bude zaměstnán na částečný úvazek, bude moci mít určitou úlevu, z 34 třeba na patnáct nebo dvacet, zdá se mi to čistší, jasnější a více motivující,“ vysvětlil Havlíček.

Podle jeho slov by měly být všechny nástroje, které se dělají pro podporu trhu práce, maximálně jednoduché a pro každého čitelné. „A my tvrdíme: Proč by to nešlo udělat například určitou úlevou z daní?“ dodal. Zájem se podle něj zatím nedá indikovat. „Na to, že jde o relativně nový nástroj, mohl být intenzivněji komunikován. Domnívám se, že tady marketing ministerstva práce a sociálních věcí příliš nezabral. Všechny firmy se to dozvěděly příliš pozdě, ani média o tom moc nepsaly,“ řekl.

Vláda měla tento plán i v programovém prohlášení. Před několika dny ale přišla ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová s tím, že nic takového do konce volebního období nebude. „Tato vláda měla ve svém programu mnoho věcí. Ani mě to nepřekvapuje, argumentaci paní Müllerové do určité míry chápu. My nenadáváme na to, že by se dnes měla vyčlenit jedna miliarda a umožnit se tato práce, my pouze zvažujeme to, jestli to bude dostatečně efektivní, či ne,“ vyjádřil se Havlíček.

Rozhovor s Karlem Havlíčkem (zdroj: ČT24)