Zahraniční prověrka Temelína dopadla dobře

Temelín - Elektrárna Temelín je provozována kvalitně, zjistili po pětidenní misi experti ze sedmi zemí Světového sdružení provozovatelů jaderných elektráren (WANO). Jejich prověrka ukázala, že elektrárna dobře pracovala s návrhy, které jí byly doporučeny při předchozí misi v listopadu 2011. Ovšem některé nové postupy by podle členů týmu mohla zavádět rychleji.

„Z kontrol je patrné, že elektrárna s našimi návrhy pracuje. Nenašli jsme oblast, kde by vedení elektrárny na naše doporučení dál nereagovalo,“ vysvětlil šéf expertů Ján Naňo, který v jaderné energetice pracuje 35 let.

Odborníci zároveň vidí prostor pro zlepšení v rychlosti zavádění některých nových praktik. „Nechceme nic podcenit, tak raději postupujeme pečlivěji, i když to někdy může být na úkor rychlosti,“ reagoval na výtku ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

Temelín si hodnocení pochvaluje

Vedení elektrárny je přitom s výsledkem spokojeno. „Odborníci nám potvrdili, že při realizaci jejich doporučení jdeme správným směrem,“ dodal Štěpanovský. Jedním z příkladů proměny doporučení v praxi je sjednocení systémů pro kalibraci měřicích přístrojů.

Odborníci ze Slovenska, Ruska, Maďarska a Arménie během týdenní prověrky porovnávali současný stav elektrárny se stavem v roce 2011. Elektrárnu srovnávali s nejlepší praxí ve světě. Mise jsou podle Štěpanovského hlavně o výměně informací. Předávají se při nich nejlepší světové zkušenosti, a to je základ pro neustálé zlepšování celého jaderného průmyslu. Experti posuzovali deset oblastí, byly mezi nimi například provoz, údržba, radiační nebo požární ochrana Temelína. Oficiální zprávu obdrží vedení elektrárny do dvou měsíců.

Světové elektrárny se přitom zahraničních odborníků dočkají v budoucnu mnohem častěji. Jde o jedno z opatření, které organizace WANO zavedla po událostech v japonské Fukušimě. Na Temelín tak další mezinárodní prověrka čeká už příští rok.

WANO (World Association of Nuclear Operators) je mezinárodní organizace provozovatelů jaderných elektráren, která vznikla jako reakce jaderné komunity a průmyslu na havárii jaderné elektrárny v Černobylu. Jejím cílem je především vzájemná výměna informací a zkušeností, která pomáhá zvyšovat úroveň všech jaderných elektráren. Členy WANO jsou všechny energetické společnosti na světě, které provozují jaderné bloky. Členem WANO je například i Severomořská flotila ruských jaderných ledoborců.