Bulharský regulátor navrhl zlevnit elektřinu o 6,4 procenta

Sofia – Bulhaři by se mohli dočkat nižších účtů za elektřinu. Tamní regulátor navrhl snížit cenu této komodity v průměru o 6,4 procenta. Vláda, kterou demonstrace proti vysokým účtům mimo jiné od české energetické společnosti ČEZ přiměly podat demisi, přitom původně slibovala osmiprocentní slevu.

Regulační úřad podle agentury Reuters navrhl snížit ceny zákazníkům rakouské distribuční firmy EVN o 7,3 procenta, klientům ČEZu o 6,7 procenta a zákazníkům další české distribuční firmy Energo-Pro o 5,3 procenta. Slevy hodlá regulační úřad ještě konzultovat s veřejností. O nových tarifech plánuje rozhodnout 5. března.

Finanční ředitel ČEZu Martin Novák ovšem v on-line rozhovoru na serveru Patria.cz upozornil, že bude záležet na tom, do jaké složky regulované ceny elektřiny se snížení koncové ceny promítne. „Předpokládáme, že by regulátor měl snížit ostatní složky, protože distribuce není to, co je drahé – je to spíše silová elektřina a hlavně podpora obnovitelných zdrojů,“ uvedl Novák.

Martin Ježek, redaktor ČRo Radiožurnál:

„Bulharsku hrozí politický chaos, který může trvat několik neděl. Předčasné volby totiž budou až po pravoslavných Velikonocích, které připadají na 5. května. A když už se bavíme o ČEZu, tak je třeba si připomenout, že 16. dubna, to znamená před volbami, bude zasedání regulačního úřadu, kde se bude veřejně jednat o tom, co bude dál s tou licencí. Takže situace je velmi nepřehledná a nadále dramatická.“

Podle ČEZu tvoří marže distributorů v Bulharsku 9,3 procenta koncové ceny pro domácnosti. Podíl 10,5 procenta má v celkové ceně podpora obnovitelných zdrojů, 16,7 procenta tvoří daň a 63,5 procenta cena silové elektřiny.

Stále visí ve vzduchu hrozba odebrání licence

Premiér Bojko Borisov minulý týden slíbil snížení ceny o osm procent současně s oznámením, že bulharskému zastoupení společnosti ČEZ bude odebrána distribuční licence. Informaci o odebrání licence ale následně upřesnil regulační úřad, podle nějž zkoumání postupu české firmy na bulharském trhu teprve začalo a konečný výsledek není jistý.

Regulační úřad prý licenci firmě ČEZ Bulgaria odebere jen v případě, že šetření prokáže závažná pochybení vedoucí k „nenapravitelným škodám“. Ke slyšení o výsledcích šetření je česká firma pozvána na polovinu dubna. ČEZ v reakci uvedl, že řízení o odebrání licence považuje za neopodstatněné.

Bulharsko zvýšilo už loni v červenci ceny elektřiny o 13 procent, ale domácnosti změnu začaly tíživě pociťovat až nyní, během zvýšeného odběru v zimním období. To přivedlo do ulic desetitisíce lidí a vedlo nakonec k pádu Borisovovy vlády.