Kohout už v NERV zdarma pracovat nebude, do jara radu opustí

Praha – Ekonom a ekonomický publicista Pavel Kohout nehodlá v Národní ekonomické radě vlády (NERV) strávit už více než čtvrt roku. Kohout v radě vykonává funkci koordinátora pracovní skupiny pro veřejné zakázky, je také členem skupiny pro důchodovou reformu. Kohout dlouhodobě kritizuje například zadávání veřejných zakázek v Česku, kvůli němuž stát přichází o mnohamiliardové částky.

Kohout si vzal předsevzetí, že do jara NERV opustí

Ekonom a ekonomický publicista Pavel Kohout:

„Až subkomise udělá svoji zprávu, nebude důvod, abych tam byl. Do nového roku si dávám předsevzetí, že už nikdy nepřijmu bezplatnou účast v jakékoli vládní komisi.“

„Systém veřejných zakázek je postaven tak, že umožňuje obrovskou míru neefektivnosti. Začíná to už u pravomoci rozhodovat o jejich vzniku,“ napsal Kohout ve článku, na který odkazuje v souvislosti se svým odchodem na svém internetovém blogu. V článku poukazuje například na minimální účast expertů v týmech rozhodujících o zakázkách, jejichž vítězové jsou tak často vybíráni na základě nepodstatných podmínek, a veřejná soutěž tím dle Kohouta připomíná spíš „praní špinavých peněz“. „Korupci tohoto typu navíc nelze stíhat, neboť se vše odehrává, jak zákon káže,“ dodává ekonom.

Rada vlády v říjnu představila materiál, který navrhuje v rámci boje s korupcí snížit limit pro vypisování výběrových řízení, zavést elektronické aukce a u dopravních staveb soutěžit výhradně podle nabízené ceny. Zákon o zadávání zakázek by měl přímo obsahovat principy hospodárnosti, účelovosti a efektivity.

NERV byla ustavena 8. ledna 2009 jako odborný poradní a konzultační orgán tehdejší Topolánkovy vlády. Trvalým úkolem rady bylo hledání a návrhy receptů směřujících k udržení a akceleraci ekonomického růstu Česka. Rada vznikla jako desetičlenná a její činnost řídil a koordinoval premiér. NERV svou dosavadní činnost ukončila 14. září 2009 předložením závěrečné zprávy.

Současná vláda Petra Nečase začátkem srpna činnost rady obnovila. V jejím rámci vzniklo šest projektových týmů zaměřených na zlepšení jednotlivých oblastí ekonomiky. Rada má 15 členů, Kohout byl taktéž členem původní rady.