Za škody po vichřici Emma zaplatí pojišťovny 1,4 miliardy

Praha - Pojišťovny už vyřídily většinu škod způsobených vichřicí Emma, která se přes Českou republiku přehnala o prvním březnovém víkendu. Podle současného účtu škod budou muset vyplatit dohromady zhruba 1,4 miliardy korun.

Podle mluvčího České pojišťovny Václava Bálka probíhalo nahlašování škod po vichřici Emma o poznání hladčeji, než tomu bylo po loňském orkánu Kyrill. „Je to dáno nejen zkušenostmi pojišťovny, ale i zkušenostmi klientů. V prvních týdnech jsme s radostí zjišťovali, že klienti už zkrátka umí takovéto živelné události uchopit a nahlásit správně včas tak, jak by měli,“ vysvětlil.

Nejvíce škod vítr napáchal na poškozených střechách. Z toho největší částky hradí pojišťovny vlastníkům továrních a skladovacích hal. „Základní početní jednotkou bývá v takovýchto případech milion korun,“ dodává Bálek.

Ředitel pojištění majetku a odpovědnosti pojišťovny Kooperativa Michael Neuwirth se neobává zvýšeného rizika výskytu pojistných podvodů. „Pojistným podvodům speciálně u vichřicových škod se snažíme předcházet tím, že jsme v pojistných podmínkách zavedli takzvanou garanční lhůtu. To znamená, že když někdo, třeba pod vlivem meteorologické předpovědi, uzavře pojištění opravdu na poslední chvíli, tak pojištění nevstoupí v účinnost ihned, ale třeba po pěti až deseti dnech,“ poznamenal.

Případnou pojistnou událost mohou klienti pojišťoven podle občanského zákoníku nahlásit až čtyři roky po jejím vzniku. Oba experti však upozorňují, že po delší době je obtížné její příčinu prokázat.