Mobil místo klíče? Nic není nemožné, ukázal veletrh CeBIT

Hannover - Letošní veletrh výpočetní a telekomunikační techniky CeBIT cílí hlavně na byznys kolem sdílení informací a služeb. Představeny byly také mobilní aplikace, díky nimž je možné otevřít telefonem byt nebo prostřednictvím fotografie zjistit kalorie vystaveného zboží. K vidění je rovněž první chytrý telefon zabezpečený před odposloucháváním nebo napadením hackery. Největší přehlídka svého druhu na světě, kterou hostí německý Hannover, hlásí ale méně vystavovatelů, dorazilo jich jen kolem čtyř tisíc.

„Každý má dnes smartphone, tak proč bychom měli u sebe nosit různé klíče,“ popsal nadneseně hlavní myšlenku projektu Key2Share Ahmad-Reza Sadeghi z německého výzkumného institutu Frauenhofer. Ten ve spolupráci se společností Bosch vyvinul aplikaci, která bude umožňovat uživatelům pouhým přiložením mobilu ke dveřím se speciálním zámkem otevřít si byt, auto, kancelář nebo třeba trezor. 

Využívá technologie NFC (Near Field Communication) vysílající vlny na krátkou vzdálenost. Virtuální klíč bude možné pomocí e-mailu, SMS nebo skenovacího kódu předávat i dalším osobám a určovat, jak dlouho s ním smějí disponovat. Jeho uplatnění institut vidí například v hotelnictví. Při ztrátě či odcizení telefonu půjde jednoduše digitální klíč zablokovat.

Jak se zbavit stresu? Poradí nová mobilní aplikace 

Tým vývojářů koncernu IBM v izraelské Haifě pod vedením Amnona Ribaka připravil zase pro telefony a počítačové tablety rádce při nakupování, kterému bude stačit snímek zboží z regálu a porovná je podle různých kritérií. Vyhledat výrobek obsahující nejméně kalorií tak bude jednoduché. Společnost Deutsche Telekom pak přichystala aplikaci nazvanou Stresový manažer. Ta z hlasu uživatele pozná, v jakém vnitřním napětí se nachází, a navrhne mu možnosti, jak se ho zbavit.

Veletrh CeBIT - ukázky nových mobilních aplikací
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Na přehlídce jsou k vidění nejen prakticky všechny výrobky digitálního průmyslu, ale i celá technologická řešení pro firmy. Za hlavní téma letos organizátoři vybrali takzvanou ekonomii sdílení. Tento princip se uplatňuje například v hudebních databankách typu iTunes nebo ve webových encyklopediích. „Jde o sdílení informací, zdrojů, věcí nebo infrastruktur, díky kterému je možné snižovat náklady a zvyšovat efektivitu,“ konstatoval mluvčí veletrhu Hartwig von Sass.  

Silnou pozici má letos Polsko

Na veletrhu zastupuje Polsko přes 150 firem, které chtějí v Německu získat hlavně nové obchodní kontakty. „Naše silné zastoupení tady na veletrhu je bezpochyby šance pro celé Polsko. Je to příležitost i pro zahraniční partnery, aby získali informace o úrovni IT sektoru v naší zemi. Řekl bych, že informatika v Polsku je svým způsobem neobjevený poklad v Evropě. To vidím jako velkou výhodu pro potenciální investory,“ podotkl polský premiér Donald Tusk. 

Německá kancléřka Angela Merkelová zdůraznila, že Polsko je v oblasti IT „velmi inspirující zemí“. „Každý rok z tohoto oboru promuje 10 tisíc studentů a také je průkopníkem technologie cloud computing. Je pro nás proto ve výpočetní technice zdravou konkurencí. CeBIT je přehlídkou toho všeho a myslím, že letošní ročník se vydaří,“ řekla k události kancléřka. 

Letošní veletrh CeBIT zacílil na sdílení informací (zdroj: ČT24)

Přestože se počet vystavovatelů už několik let snižuje, je jich na veletrhu přes čtyři tisíce ze sedmdesáti zemí - mezi nimi i osm zástupců z České republiky. Důvody tak malé účasti vidí někteří čeští zástupci v zastavení finanční podpory od státu. Dotace na představení se na tomto stále prestižním fóru proto hledají jinde.
   
„Několik posledních let existovala podpora od Hospodářské komory v rámci projektu Evropské unie. Dnes tato podpora není, tudíž je spousta firem, které by se třeba rády prezentovaly, ale nedosáhnou na to finančně,“ řekl Petr Vodička, obchodní ředitel telekomunikační společnosti Alcoma, která se veletrhu účastní od roku 2009.

Pořadatelé očekávají, že do soboty si poslední novinky přijde prohlédnout víc než 300 tisíc návštěvníků.