„Ochudili“ jste mě o miliardy, hněvá se na Forbes saúdskoarabský princ

Rijád - Saúdskoarabský princ obvinil časopis Forbes z podhodnocení svého majetku. Podle serveru BBC Forbes odhadl majetek prince Valída bin Talála na 20 miliard dolarů (přes 390 miliard korun), čímž ho zařadil na 26. místo svého žebříčku nejbohatších lidí světa. Princ ale tvrdí, že je ještě o víc než 9,5 miliardy dolarů bohatší. Patřil by tak mezi 10 největších boháčů světa. Z žebříčku chce být nyní raději vyřazen.

Princova kancelář tvrdí, že metody pro ohodnocování majetku používané časopisem Forbes jsou vytvořeny tak, aby znevýhodňovaly investory z Blízkého východu. Kancelář proto požádala, aby byl princ z žebříčku časopisu Forbes vyřazen. Zpřetrhala rovněž veškeré vazby s časopisem a s týmy, které mají oceňování na starosti, nadále nekomunikuje.

Šadí Šanbar, finanční ředitel Kingdom Holding Company:

„Pracovali jsme velmi otevřeně s týmem Forbes řadu let a při několika příležitostech upozornili na problémy s jejich metodami. Nicméně po několika letech našeho úsilí o nápravu chyb, které nikdo nevyslyšel, jsme usoudili, že Forbes nemá v úmyslu zlepšit přesnost ocenění našich podniků a my jsme se rozhodli jít dál.“

Princ Valíd bin Talál patří k saúdskoarabské vládnoucí rodině. Prostřednictvím své firmy Kingdom Holding Company investoval i do několika západních společností, včetně banky Citigroup, softwarového gigantu Apple, internetové sociální sítě Twitter a mediální firmy News Corp.

Forbes zveřejnil svůj nejnovější žebříček nejbohatších lidí světa v pondělí. Na prvním místě zůstal Mexičan Carlos Slim Helú s majetkem kolem 73 miliard dolarů. Amerického investora Warrena Buffetta sesadil z první trojky nejbohatších lidí světa Španěl Amancio Ortega.

Americký dolar
Zdroj: Arno Burgi/ČTK/Picture Alliance

Ze seznamu miliardářů vypadl mexický narkobaron

Poprvé po čtyřech letech vypadl ze seznamu miliardářů jeden z hlavních mexických drogových bossů Joaquín „Chapo“ (Prcek) Guzmán. Forbes totiž předpokládá, že chudne úměrně tomu, jak se zvyšují jeho výdaje na ochranu sebe a své rodiny.
   
Guzmán, jenž vede mexický drogový kartel ze Sinaloy, se poprvé dostal na seznam v roce 2009 s majetkem přesahujícím miliardu dolarů, který si zhruba udržel do roku 2012. Jeden z nejmocnějších narkobaronů světa uprchl v roce 2001 z mexické věznice, když se ukryl ve špinavém prádle. Od té doby se ukrývá před úřady.

Všichni bohatí, kteří jsou na seznamu, dohromady disponují majetkem za zhruba 5,4 bilionu dolarů (asi 106,6 bilionu korun). Na jednoho tak v průměru připadá téměř 3,8 miliardy dolarů. V žebříčku je 23 dolarových miliardářů, kterým je méně než 40 let. K těm známějším patří zakladatel komunitní sítě Facebook Mark Zuckerberg.

V žebříčku dolarových miliardářů se objevili také čtyři Češi - Petr Kellner, Andrej Babiš, Zdeněk Bakala a Karel Komárek. Majitel skupiny KKCG se přitom mezi miliardářskou elitu dostal poprvé.

Nejbohatší lidé světa podle výše majetku (v miliardách dolarů):

1. Carlos Slim Helú 73,73 miliard

2. Bill Gates 67 miliard

3. Amancio Ortega 57 miliard

4. Warren Buffett 53 miliard

5. Larry Ellison 43 miliard

6. Charles Koch 34 miliard

6. David Koch 34 miliard

8. Li Ka-šing 31 miliard

9. Liliane Bettencourtová s rodinou 30 miliard

10. Bernard Arnault s rodinou 29 miliard

106. Petr Kellner 10 miliard

736. Andrej Babiš 2 miliardy

974.Zdeněk Bakala 1,5 miliardy

1342. Karel Komárek 1 miliarda

Zdroj: Forbes