Úleva pro firmy? Stát možná dá na nákup zelené elektřiny o 2 miliardy víc

Praha - O dvě miliardy korun by mohl stát ulevit firmám na účtech za elektřinu. S návrhem přišel Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny, který tím chce kompenzovat růst dotací na elektřinu z obnovitelných zdrojů. Ministerstvo financí není proti, chce ale počkat, jak se bude vyvíjet česká ekonomika.

Policejní vyšetřování kvůli možným podvodům, diskreditace obnovitelných zdrojů i vyšší ceny elektřiny pro domácností a podniky - to je účet za překotný rozvoj solárních elektráren v posledních několika letech. „Pokud bude cena elektrické energie růst v dalších letech dramatickým způsobem, jako tomu bylo v minulosti, tak je to další rána konkurenceschopnosti českých exportérů,“ míní Martin Pecina, generální ředitel Vítkovice Power Engineering.

Na nákup zelené elektřiny - zejména z fotovoltaických elektráren - dají Češi letos okolo 43 miliard korun. Většinu z toho ale zaplatí domácnosti a firmy. Ze státního rozpočtu putuje jen menší část - téměř 12 miliard korun. Poslanci teď ale chtějí příspěvek o další 2 miliardy navýšit. „To rozhodnutí nebylo pravé ani levé, ale hlasovali pro něho, myslím, až na jednoho všichni členové hospodářského výboru,“ řekl předseda výboru Milan Urban (ČSSD).

Proti tomuto návrhu není ani ministerstvo financí. S definitivním „ano“ chce ale ještě počkat. „Vrátíme se k tomu na přelomu května a června, a bude-li prostor v bilanci státního rozpočtu, tak můžeme tu diskusi znovu otevřít,“ konstatoval ministr financí Miroslav Kalousek.

Solární elektrárna
Zdroj: ČT24

Vláda také oznámila, že chce podporu fotovoltaických zdrojů dál omezovat. Podnikatelé by měli třeba po deseti letech prokázat, jestli se jim už investice do solárních parků nevrátila.

Od příštího roku by také měla úplně skončit podpora malým solárním elektrárnám na střechách domů.

Stát by mohl ulevit firmám na účtech za elektřinu (zdroj: ČT24)