Poslání dopisu vyjde od ledna zase o něco dráž

Praha – Poštovní služby od Nového roku podraží. Připlatit si lidé budou muset například za obyčejná i doporučená psaní nestandardních rozměrů. Zhruba o desetikorunu se zvedne také cena za poslání balíků. S vyšší měsíční cenou musí počítat i ti, kteří své účty platí prostřednictvím služeb SIPO. Česká pošta zdražení vysvětluje zvýšením cen vstupů.

O dvě koruny na 14 Kč pošta zvyšuje cenu za obyčejné psaní do hmotnosti 50 gramů větších rozměrů a o čtyři koruny dráž na 34 korun vyjde odesilatele tatáž zásilka doporučeně. Posílání cenných balíků pošta zdražuje až o 12 korun. Za cenný balík o hmotnosti do 15 kg tak odesilatel od ledna zaplatí 103 korun namísto nynějších 91 korun. Cena je přitom stanovena bez příplatku za udanou cenu balíku.

Za poslání cenného balíku o hmotnosti do dvou, respektive pěti kilogramů lidé zaplatí o desetikorunu více, tedy 68, respektive 75 korun. Cenné balíky, které váží mezi pěti a deseti kilogramy podraží o 12 korun, balíky do 30 kil o desetikorunu.

O tři koruny dražší bude i platba prostřednictvím platebního dokladu SIPO. Od Nového roku se zvyšuje ze současných 12 na 15 korun. Hlouběji do kapsy budou muset sáhnout také lidé, kteří si od pošty pronajímají zamykatelné schránky.

Na zdražení máme právo, tvrdí pošta

I když zdražení poštovních služeb nejspíš vzbudí nesouhlas jejích klientů, pošta tvrdí, že je nezbytné. Naposledy ceny zvedala na počátku roku 2008. „Toto tříleté období pracuje Česká pošta s konstantní úrovní cen, přestože ceny vstupů průběžně rostly (např. energie, nájemné, pohonné hmoty aj.),“ uvedla mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Pošta se v posledních letech potýká s úbytkem zákazníků. Vinu přitom nelze hledat jen na straně zdražování. Klienty jí ubírají nové prostředky komunikace. Například e-mail je zadarmo, k adresátovi dorazí rychleji než dopis a hlavně ho můžeme odeslat z tepla domova.

Vydáno pod