Čína brojí proti umělým devalvacím měn, sama je na to „expert“

Peking - Umělé podhodnocení státní měny, tedy její oslabení, znamená pro exportované zboží větší konkurenceschopnost. Stát tím podporuje prodeje svého zboží na ostatních trzích. Čína dnes vyzvala ostatní velké ekonomiky, aby se nesnažily devalvacemi domácích měn podporovat svůj export. Tento postup by podle ní mohl poškodit světovou ekonomiku. Paradoxem však je, že samotná Čína je dlouhodobě z umělé devalvace své měny obviňována.

Výzva se týká USA i Evropy

„Mám obavy, že devalvace z konkurenčních důvodů povede k nadměrné nabídce peněz a bude mít negativní dopad na globální hospodářský růst,“ uvedl čínský ministr obchodu Čchen Te-ming. Reagoval tak na otázku ohledně slabého kurzu japonské měny. Upozornil však, že čínská výzva se týká rovněž Spojených států a Evropy.

Aktuálním příkladem například USA či Japonsko

  • Japonský jen od poloviny loňského roku oslabil zhruba o 20 procent vůči dolaru kvůli snaze japonské vlády podpořit domácí ekonomiku uvolňováním měnové politiky. To vyvolalo obavy, že kroky k oslabeních domácích měn uskuteční i další vlády, aby udržely konkurenceschopnost svého exportu.
  • Domácí ekonomiku již nyní prostřednictvím uvolňování měnové politiky podporují kromě Japonska také další země, včetně Spojených států. Ty jsou podle agentury AP některými rozvíjejícími se zeměmi kritizovány, že tak snižují hodnotu dolaru.
  • Překladiště kontejnerů autor: Tan Jin, zdroj: ISIFA/Sipa Press
  • Export zboží zdroj: ČT24

Podle Spojených států Čína dlouhodobě zlevňuje své zboží a získává exportní výhody. Ty jsou příčinou obrovského deficitu na straně Spojených států ve vzájemné obchodní výměně. Tamní politici se domnívají, že kvůli postupu Číny zanikly miliony pracovních míst. Peking dal nicméně v minulosti opakovaně najevo, že se ve věci své měny nehodlá příliš podřizovat zahraničnímu tlaku.

Ministři financí a guvernéři centrálních bank zemí skupiny G20 minulý měsíc slíbili, že se vyhnou takzvané měnové válce a nebudou podporovat svou konkurenceschopnost devalvacemi domácích měn. Měnová politika by podle nich měla být zaměřena pouze na cenovou stabilitu a hospodářský růst.