Češi berou průměrně 25 101 korun, manažeři Penty pak i miliony

Praha - Průměrná mzda v Česku se loni vyšplhala na 25 101 korun. Meziročně se tak zvýšila o 665 korun. Reálně ale průměrný plat podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) o víc než půl procenta klesl. Nejlépe platící firmou v Česku je investiční skupina Penta Investments s průměrnou mzdou 389 tisíc korun. Hned za ní se umístily společnosti EMC Czech Republic a Microsoft. Vyplývá to z žebříčku deníku Mladá fronta DNES, sestaveného na základě údajů z výročních zpráv firem.

Výsledek Penty je v první řadě důsledkem agresivně nastaveného systému odměn pro investiční manažery, kteří mají v případě úspěšné akvizice nárok na část zisku. Podle šéfa a spolumajitele Penty Marka Dospivy se objevily i případy, kdy si manažer vydělal třeba stovky milionů korun, napsal server iDNES.cz.

Průměrnou mzdu nad 100 tisíc korun v Česku vyplácí 25 firem 

Mezi nejlépe placenými společnostmi se objevují například IT společnosti, investiční banky či poradenské firmy. „V oblasti IT a finančních služeb je to dané druhem pozic. Pracuje zde hodně vysoce kvalifikovaných lidí. V případě bank jde spíše o ty ústavy, které mají v Česku menší specializované pobočky,“ uvedla Darina Farkasová ze společnosti Farkasova & Partners, zabývající se vyhledáváním manažerů.

Na opačném konci žebříčku jsou pracovníci v administrativě a taky v ubytování a pohostinství - v prvním oboru se průměrné platy přiblížily k hranici 17 tisíc korun, ve druhém k hranici 13,5 tisíce. Rozdíly ale nejsou jen v oborech, ale i mezi muži a ženami. V takzvaném mediánu, který rozděluje zaměstnance podle platu na poloviny, byla mzda mužů bezmála 24 tisíc korun, zatímco u žen jen málo přes dvacet tisíc.

Z téměř tisícovky zkoumaných firem vzešlo 75 nejštědřejších zaměstnavatelů, v nichž pracuje celkem 15 516 lidí. Firmy za jejich mzdy utratí za rok celkem 18 miliard korun - v průměru na jednoho přes 96 tisíc korun. Do žebříčku nezařazuje MfD firmy s méně než 50 zaměstnanci.

Podle listu podobnou skupinu vysoce příjmových lidí mají všechny velké společnosti, ale u nich mzdový průměr rozředí větší počet méně příjmových kolegů, třeba dělníků či prodavačů. Proto v žebříčku nejsou žádní velcí tuzemští výrobci. 

10 nejlépe platících firem v Česku

1. Penta Investments Limited, org. sl.

2. EMC Czech Republic

3. Microsoft

4. McKinsey&Company, Inc. Prague

5. Deutsche Bank Aktiengesellschaft, org. sl.

6. Wood & Company Financial Services

7. IBM Česká republika, spol. s r. o.

8. The Royal Bank of Scotland (dříve ABN Amro Bank)

9. SAP

10. Deloitte Central Europe Service Centre

Zdroj: iDNES.cz

Životní úroveň v Česku poslední dva roky stagnuje

Ve čtvrtém čtvrtletí 2012 byla průměrná hrubá nominální mzda 27 170 korun, což je o 964 korun více než ve stejném období předchozího roku. Podle statistiků byly příčinou tohoto nárůstu mimořádné odměny - zejména u nejlépe placených pracovníků. Reálně mzda ve zmíněném období stoupla o 0,9 procenta.

Desetina vysokoškoláků loni měsíčně brala přes 72 808 korun a desetina lidí se základním vzděláním méně než 9 962 korun.

V podnikatelské sféře se průměrná mzda v tomto období zvýšila nominálně o 4,2 procenta a reálně o 1,4 procenta. Také v nepodnikatelské sféře nominálně stoupla, a to o 1,3 procenta. V reálném vyjádření ale klesla o 1,5 procenta. Vyšší částka na výplatní pásce totiž neznamená, že si za své peníze lidé koupí víc zboží. Jeho ceny totiž rostli rychleji než platy.

„Inflace se pohybuje kolem tří procent, zatímco průměrná mzda narostla o nějaké 2,8 procenta. Z toho vidíme, že koupěschopnost klesá,“ podotýká Libor Stodola z PwC. I když průměrná částka 25 tisíc se může zdát vysoká, zhruba tři čtvrtiny lidí na ni nedosáhnou

Lidé přišli loni průměrně o víc než půl procenta, i když jim plat stoupal. „Je to především stavebnictví, cestovní ruch, a bohužel se to dotklo i zpracovatelského průmyslu, poměrně konstantně ke zpomalování růstu mezd docházelo právě ve státní správě,“ podotkla marktingová ředitelka Profesia CZ Kateřina Jaroňová. Češi si naopak mohli za svůj plat koupit více než před rokem, pokud pracovali v peněžnictví nebo bankovnictví.

Miroslav Novák, analytik Akcenta:

„Lidé se bojí, nemají práci, neutrácejí. Zároveň, samozřejmě, jak neutrácí, tak mají firmy nižší odbyt - to znamená, že nemohou zvyšovat platy, případně propouštějí, a jedná se o takové zacyklení.“

Ve společnosti se rozevírají příjmové nůžky

Medián, který lépe odráží rozdělení mezd mezi lidmi, protože udává hodnotu uprostřed, činil přitom jen 22 446 korun. Průměrnou mzdu totiž táhnou výrazně nahoru lidé s vysokými příjmy. „To, že průměrná mzda roste, zatímco medián klesá, je dáno tím, že se rozevírají nůžky mezi příjmy jednotlivých segmentů společnosti,“ doplnil analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Vydáno pod