Nezaměstnaní třeste se, získat podporu bude od ledna těžší

Praha - Úsporná opatření vlády míří i na nezaměstnané. Nezaměstnaní si doteď mohli přivydělat 4 000 měsíčně, aniž by přišli o podporu. Po Novém roce se to ale změní. Ten, kdo si vydělává – byť sebemenší částku - podporu nedostane. Mohou za to změny v zákoně o zaměstnanosti. A od ledna jich začne platit víc. Odsouvá se například začátek vyplácení podpory pro lidi, kteří dostali odstupné. Méně peněz pak dá stát těm, kteří ze svého pracovního místa odešli sami.

Po Novém roce tak bude o něco těžší dosáhnout na podporu v nezaměstnanosti. Zatímco doposud stát motivoval nezaměstnané k tomu, aby si k podpoře přivydělávali, teď s tím končí. „Uchazeč bude moci být nadále registrován na úřadu práce, ale nebude mu po tuto dobu příslušet podpora v nezaměstnanosti,“ uvedl právní expert Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Stránský.

Někteří lidé se tak dočkají nepříjemného překvapení. Překážet najednou mohou i stokorunové měsíční výdělky. Zákon totiž považuje za výdělečnou činnost i několik solárních panelů na střeše rodinného domu, které dodávají elektřinu do sítě. Pokud by jejich majitel přišel o práci, na podporu by neměl nárok.

Odešli jste z práce sami? Stát vám seškrtá podporu

O podstatnou část podpory přijdou také ti, kteří z práce odejdou na dohodu nebo sami podají výpověď, pokud je k tomu nevedly vážné důvody, tedy například špatný zdravotní stav, nutnost péče o malé dítě, etické, morální nebo náboženské důvody. Zákon ale důvody vymezuje poměrně volně. Jestli byly opravdu závažné, tak nakonec bude posuzovat někdo z úřadu práce.

Nižší podpora hrozí i lidem, které chce propustit sám zaměstnavatel. Pokud se s ním dohodnou bez vážných důvodů, které by je k tomu vedli, mohou si i oni vyslechnout od úředníků, že na podpoře dostanou jen 45 procent předchozího průměrného výdělku, zatímco ostatní začínají na 65 procentech.

Dostali jste odstupné? Na peníze od státu si počkáte

Na peníze od státu si budou muset počkat lidé, kterým firma vyplatila při odchodu odstupné. „Po dobu, po kterou jim přísluší odstupné, nebudou dostávat podporu. Nárok vznikne později,“ vysvětlila mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Táňa Švrčková. Když tedy někdo dostane jako odstupné tři měsíční platy, nezíská po tyto tři měsíce současně podporu v nezaměstnanosti. Nehraje přitom roli, zda vyplacení podpory nařídil bývalému zaměstnavateli zákon, nebo je vyplatil dobrovolně.

Jenže toto ustanovení bude podle odborníků poměrně snadné obejít. Zákon totiž hovoří pouze o dostupném z posledního zaměstnání, nikoliv z těch předchozích. Pokud tedy čerstvě propuštění najdou firmu, která je na jediný den zaměstná a pak jim dá výpověď ve zkušební době, neomezí předchozí odstupné nijak výplatu podpory.

  • Solární elektrárna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2111/211042.jpg
  • Podpora v nezaměstnanosti autor: ČT24, zdroj: Zákon o zaměstnanosti http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2206/220515.jpg