Víno z Británie bývalo pro smích, dnes ale boduje

Londýn – Země, která by dovážela více vína než Velká Británie, snad neexistuje. Tamní trh je doslova zaplavený značkami z Austrálie a Kalifornie. V poslední době se ale do popředí dostávají i domácí vinaři. Jedním příkladem za všechny je Ridgview, který vyváží i do Spojených států. V obchodech si takové lahve nejčastěji kupují lidé kolem třiceti let. Původ a historie vína je zajímají více než cena.

Vína z Anglie přitom nikdy nepatřila k nejznámějším ani nejlepším. „Anglie a víno - abych byl upřímný, ta slova k sobě nepatřila, nebo spíš vyvolávala negativní odezvu. Mnoho let jsme slovo anglické na naši lahev vůbec nedávali,“ tvrdí Mike Roberts z vinařství Ridgview. Časy se ale mění a hlavně britská šumivá vína si začínají budovat své místo.

Británie je na svoje víno pyšná

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Mike Roberts z vinařství Ridgview:

„Docela se nám daří. Prodáváme víno do supermarketů a zájem projevují i zahraniční odběratelé, kteří říkají: Vaše anglické víno nesmí chybět na našem seznamu.“

Nyní se Británie vínem naopak chlubí. Vinařství Ridgview v srpnu získalo i titul nejlepší šumivé víno a nyní vyváží i do Spojených států. Na americkém trhu bojuje značka především s konkurencí francouzských a australských vín. „Když děláte něco nového, je to vždycky těžký boj. To je jasné, ale Velká Británie je číslo jedna v dovozu vína na světě,“ vysvětluje Chris Parker z New Horizon Wines.

Za posledních pět let vzrostla plocha vinic ve Velké Británii o polovinu. Stále víc Britů si totiž přeje právě domácí značky, což přidělává vrásky tradičním zahraničním exportérům. Přes 400 vinic vyprodukuje kolem dvou milionů lahví ročně - většina je šumivých nebo bílých.