Fuksa chce rozpočet zaplnit zdroji z lesního hospodaření

Písek - Ač jsou městské i státní lesy spravovány podobně, zisk, který plyne samosprávě a státní správě, je zcela rozdílný. Zatímco ministerstvo zemědělství se neúspěšně snaží dosáhnout na víc než sedmimiliardový přebytek, který leží na účtech jeho podniku Lesy České republiky, například město Písek dostává od své správcovské firmy ročně milionové výnosy z lesů ve svém okolí. Nyní se ale věci dávají do pohybu a ministerstvo už má několik variant, jak se k penězům dostat.

Druhým největším vlastníkem obecních lesů je jihočeský Písek. V okolí města mu patří šest a půl tisíce hektarů. Stará se o ně společnost s ručením omezeným. Tu opět celou vlastní město. Rozpočet Písku si tak ročně přilepší o částku zhruba 6,5 milionu korun. „Máme uzavřenou nájemní smlouvu a měsíčně platíme nájemné do rozpočtu města,“ uvedl jednatel firmy Lesy města Písku s. r. o. Václav Zámečník. 

Obce mají z hektaru lesa tisíce korun

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR František Kučera:

„U obecních lesů jsou to například prostředky, které jsou do pokladny odváděny každoročně - řádově několik tisíc korun z jednoho hektaru lesa.“

Lesy významně přispívají i do rozpočtů jiných měst. Podobně je na tom také hospodaření státních lesů. I ony vydělají více, než mohou samy zužitkovat. Za osmnáct let své existence mají přebytek větší než 7,5 miliardy korun. „Tyto prostředky jsou řádně spravovány na termínovaných vkladech, depozitních směnkách, popřípadě jiných konzervativních investičních produktech,“ vysvětluje mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Jenže na peníze, které nyní zůstávají na účtech v bankách, si brousí zuby ministerstvo zemědělství. To nyní usilovně hledá způsob, jak výnosy z lesů dostat do státní kasy. V současnosti totiž stát na hospodaření státního podniku Lesy České republiky nemůže sáhnout. Neumožňují to zákony. „Ministr Fuksa už od svého nástupu do čela resortu deklaroval, že chce sáhnout na volné prostředky státních podniků v resortu a zapojit je do státního rozpočtu,“ prohlásila mluvčí ministerstva Tereza Dvořáčková.

Státní lesy ale spravuje státní podnik. Peníze jsou tak stejně nedotknutelné jako u obcí a měst. Do státního rozpočtu Lesy České republiky odvádějí jen to, co ostatní – tedy daně, poplatky a odvody za zaměstnance. Víc jim zákony nedovolují. I proto už ministerstvo přišlo s konkrétními návrhy, jak přebytky z lesního hospodaření převést do státní pokladny.

Stát se nevzdává, první varianty už Fuksa nastínil

Ministr Ivan Fuksa například navrhuje transformaci státního podniku na akciovou společnost. Stát by potom jako akcionář měl nárok na dividendy a při případném rozprodeji akcií by navíc získal peníze. Jde o nejrychlejší a nejsnazší možnost. Rozhodovala by o ní totiž pouze vláda.

Další variantou je návrh zákona, který by převod ze státních podniků umožňoval. Vzniknout by také mohl samostatný zákon o lesním hospodaření. Tyto možnosti už by ale byly zdlouhavější. O takových věcech by totiž musely rozhodovat i Poslanecká sněmovna a Senát.

  • Ministerstvo zemědělství autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1859/185891.jpg
  • Ivan Fuksa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1915/191409.jpg
Vydáno pod