Venezuela po smrti Cháveze chátrá, regály zejí prázdnotou

Caracas - Nástupce zesnulého prezidenta Huga Cháveze, kterého si Venezuelané zvolí 14. dubna, bude mít před sebou těžký úkol. Země se totiž v posledních měsících potýká s nedostatkem běžného zboží i s bující kriminalitou, což se negativně odráží i na tamní ekonomice.

Ve venezuelských obchodech stojí nyní poloprázdné regály a na ulicích se hromadí špína a odpadky. Třeba role toaletního papíru nebo kilo mouky jsou tu už pár měsíců doslova vzácností. „Chybí nám cukr, mléko, kuřecí maso, chleba, mouka,“ vyjmenoval zboží jeden ze zdejších obyvatel. 

Aby se zabránilo prudkému zdražování, stanovila venezuelská vláda pro jednotlivé zboží jasné ceny. To se ovšem nelíbí obchodníkům. Náklady na suroviny podle nich rostou a cenové limity jim ukrojily část marží. 

Mnoho podniků se proto rozhodlo skončit, což ještě víc přispělo k dalšímu cenovému napětí.  „Nemůžeme koupit všechny věci denní potřeby v jediném obchodě, musíme jít do několika,“ řekl oslovený Venezuelan. 

Kromě nedostatku zboží v obchodech se země potýká i rostoucí kriminalitou. Loupeže jsou tu na denním pořádku. „Zavíráme v 7 nebo půl osmé, protože tu pak není bezpečno. Podnikat v téhle době není bezpečné. Je tu velká kriminalita, hodně loupeží. Nejen, že vám ukradnou peníze, ale ohrožují i váš život,“ podotkl zdejší prodavač. „Parkoval jsem auto, když se ke mně přiblížila dvojice mužů na motorce. Jeden z nich vyndal zbraň a namířil na mě, pak mi ukradli auto,“ zoufal si muž. 

Palčivým problémem Venezuely je i zastaralá infrastruktura. Žalostný pohled nabízí ale i rezidence v městských centrech i na předměstích.

Ve Venezuele chybí běžné zboží (zdroj: ČT24)