Pozdnímu placení měla zabránit směrnice, její zavedení v nedohlednu

Praha - Nová směrnice Evropské komise měla ochránit podnikatele před pozdními platbami od odběratelů. Předpis nařizuje státu, aby platil faktury do třiceti dnů, a firmám, aby tak činily nejpozději do šedesáti dnů. V Česku měla direktiva platit od minulého týdne, ale neplatí. Zákonodárci ji totiž nestačili do českého práva zanést. Přitom právě kvůli pozdnímu placení za práci krachují v unii denně desítky firem. To se samozřejmě týká i Česka.

S opožděným placením mají problém firmy v celé Evropě. Brusel proto zpřísnil pravidla – veřejné instituce musí faktury platit do třiceti dnů a firmy do šedesáti. Jenže novela obchodního zákoníku dosud leží ve sněmovně. A na stolech firem zase nezaplacené faktury. Ty mohou ve svém důsledku způsobit tzv. druhotnou platební neschopnost – situaci, kdy firma neplatí faktury, protože jí nezaplatily jiné firmy. Tento dluhový kolotoč měla nová právní úprava zastavit.

„Čtyři firmy z deseti dnes mají problém, protože čekají na peníze od druhých subjektů,“ říká prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Dluhová spirála, kdy jedna firma není schopna zaplatit druhé za práci, přitom často začíná paradoxně u zadavatele, který sám jakoukoli pozdní platbu od firem i lidí tvrdě pokutuje – u státu. Pro srovnání: za práci na afghánské elektrárně dostala projektantská firma od německé vlády peníze za šest dnů. Úplně jinak to ale bylo se zakázkou na obecní kanalizaci v Česku – splatnost byla dohodnuta na 35 dnů, peníze přišly na účet se sedmnáctidenním zpožděním, říká ředitel společnosti Miroslav Kos.

Nesplacené faktury budou v Česku problémem i nadále (zdroj: ČT24)

Také stavební firma, která rekonstruovala fasádu a terasu mateřské školy v Horních Počernicích, stále čeká, až jí bude zakázka zaplacena. Práci skončila už loni v létě. „Máme fakturu na 183 270 korun, která měla být splatná 17. července roku 2012. Další za 84 000. Do dneška nemáme uhrazenou ani korunu,“ stěžuje si manažerka firmy Dana Liedlová.

Každá třetí faktura zaplacena s více než 30denním zpožděním, uvádí firma Omega solution. Nejméně zpožděných pohledávek je v oblasti služeb. „V tomto oboru je zhruba každá pátá faktura hrazená s měsíčním zpožděním. Mnohem hůř jsou na tom ale řemeslníci, kteří dostávají pozdě zaplaceno v polovině případů,“ vysvětluje ředitel společnosti Bedřich Vít. 

Zatím tak firmy mohou jen vyhrožovat inkasními agenturami. A Brusel Praze, že pokud novou směrnici nezavede, dostane pokutu. Evropská pravidla úhrady faktur by v Česku měla platit nejpozději příští rok spolu s novým občanským zákoníkem.