MMF vyplatí Irsku další část úvěrové pomoci

Washington - Mezinárodní měnový fond (MMF) schválil vyplacení další části dohodnuté úvěrové pomoci Irsku, tentokrát ve výši 970 milionů eur (24,9 miliardy Kč). Jde již o devátou tranši pro ostrovní zemi, kterou měl úvěrový program pomoci zachránit před bankrotem. Dublin od MMF dostal již zhruba 22,6 miliardy eur (581 miliard Kč).

MMF v prohlášení uvedl, že Irsko pokračovalo v zavádění tvrdých reforem. „Reálný hrubý domácí produkt se v roce 2012 zvýšil o 0,9 procenta a zaměstnanost během roku mírně rostla,“ oznámil MMF. Upozornil však na „zvýšenou“ míru nezaměstnanosti v Irsku, která činí 14,2 procenta, a na skutečnost, že některé úvěry nadále představují „problémy“.

Irsko se loni zařadilo mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky eurozóny, která se snaží vybřednout z dluhové krize. Země minulý týden prodala investorům své první desetileté dluhopisy, a pokročila tak na cestě k úplnému návratu na kapitálové trhy.

Irsko zažilo ke konci minulého desetiletí kvůli krachu realitní bubliny těžkou bankovní krizi a sanace bank vedla k neúnosným rozpočtovým deficitům a prudkému růstu státního dluhu. Země se v listopadu 2010 dohodla na úvěrové pomoci s EU a MMF v celkové hodnotě 85 miliard eur (2,1 bilionu Kč) a její podmínky se jí dařilo plnit.