Heger: Zdravotní pojišťovny už tolik neprodělávají

Praha - Deficit hospodaření zdravotních pojišťoven se za loňský rok snížil zhruba na 2,5 miliardy. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), podle kterého se rezortu podařilo zhoršování finančních výsledků zastavit zvýšením efektivity celého systému. Problémem jsou podle Hegera nadále stagnující platby za státní pojištěnce. Ministr se pokusí ve vládě prosadit, aby se o několik miliard zvýšily.

Deficit zdravotních pojišťoven se od roku 2010 podle Hegera výrazně snižuje i přesto, že se zvýšilo DPH a také mzdy ve zdravotnictví. Tento týden navíc opoziční poslanci vyzvali kabinet Petra Nečase, aby ještě letos zvýšil platby do zdravotnictví za státní pojištěnce. Navýšení by mělo činit podle usnesení 50 korun za měsíc. 

Ministr zdravotnictví Heger tvrdí, že jeho lék na neduhy systému zabral a prý je výrazně efektivnější. I tak ale stále chybí peníze za státní pojištěnce, které stát už roky nezvýšil. Heger o problému ví a chce na vládě prosadit zvýšení alespoň o několik miliard. Věří přitom, že uspěje.

Právě platby za zaměstnance by mohly být pro zlepšení stavu systému zdravotních pojišťoven klíčové. Potvrzuje to bývalá šéfka rezortu zdravotnictví Zuzana Roithová, podle které by navýšení mohlo kabinetem projít. Mimo jiné i proto, že se blíží volby. O efektivitě systému má ale europoslankyně pochybnosti.

Zuzana Roithová (KDU-ČSL), europoslankyně a bývalá ministryně zdravotnictví

„Příští rok jsou volby, takže k navyšování (peněz do zdravotnictví) vláda logicky přistupuje i z tohoto důvodu… Kdyby nebyly volby a byl by první rok vládnutí, tak by to vláda určitě nenavýšila.“ 

„Systém (zdravotnictví) je v takovém stavu, že kdyby dnes příliv financí ve výši tři až čtyři miliardy přišel, mohly by být do systému investovány mnohem efektivněji než dříve,“ prohlásil Heger ke stavu dnes a před lety, kdy byla v čele státu předchozí vláda. Po ní ta současná podědila schodek ve výši sedmi miliard, říká Heger. 

Peníze
Zdroj: Chmura Frank/ISIFA

Ministr Leoš Heger chce další změny představit v zákonu o zdravotním pojištění, který má jít během několika týdnů do připomínkového řízení. Zároveň chce rozšiřovat možné připlácení za nadstandardy, což se podle něj osvědčilo. Čeká přitom na rozhodování Ústavního soudu, který má právě o nadstandardech ještě rozhodnout.

Peníze podle ministra zdravotnictví i europoslankyně Roithové odchází ze zdravotnického systému i díky tomu, že vlastníci pojišťoven někdy vlastní i zdravotní zařízení. Tomu chce Heger zpřísněním legislativy a hrozbou sankcí zamezit.

Deficit zdravotních pojišťoven se snížil (zdroj: ČT24)

Podle Hegera možná snaha o zákaz kouření v restauracích narazí 

Dále se Heger vyjadřoval také k návrhu, který se chystá v následujících týdnech předložit vládě. Ministr připustil, že jeho plán na úplný zákaz kouření v českých restauracích nemusí být vládou a parlamentem schválen. 

„Když ten zákon neprojde, tak prostě neprojde. Když projdou jen jeho tři čtvrtiny, i tak to bude pokrok,“ uvedl ministr ke svému návrhu protikuřáckého zákona. Podle něj by měl od roku 2014 platit úplný zákaz kouření v restauracích, kouřit by se mohlo jen v předzahrádkách. Zakázán by měl být také prodej tabáku i alkoholu v automatech a pojízdných prodejnách. 

Hegerův návrh zároveň obsahuje část, ve které má být výrobcům zakázáno, aby do cigaret přidávali vitaminy, „které by je učinily takzvaně zdravější“. Norma by měla rovněž zavést pokutu až jeden milion korun za prodej alkoholu či cigaret lidem mladším 18 let, za prodej dětem do 15 let pak dva miliony korun. 

Ani Evropská komise možná neprosadí v navrhované podobě směrnici, podle níž by měly být v EU zakázány cigarety s příchutěmi a zvětšeno varování na krabičkách před důsledky kouření, jak naznačila Zuzana Roithová. 

Roithová dodala, že prakticky všechny vlády mají dlouhodobě ve svém programu boj proti kuřáctví, ale nejsou důsledné, „když dojde na lámání chleba“. Důvodem jsou miliardové příjmy z prodeje cigaret. Podpořila by ale zákaz cigaret s příchutěmi, které podle ní svádějí ke kouření mládež.