CzechInvest loni na tuzemský trh přilákal rekordních 350 nových projektů

Praha - Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest zveřejnila počet projektů, které za rok 2012 přilákala na tuzemský trh. Celkem se jedná o 350 nových investic, což je nový rekord. Investice průběžne přinesou do České republiky 26 miliard korun a současně vytvoří na 12 tisíc pracovních míst.

Trh přeje menším a sofistikovanějším projektům

„Pozorujeme odklon od velkých investic k menším, sofistikovanějším. Roste tak počet projektů s vyšší přidanou hodnotou,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Dodal, že po útlumu způsobeném světovou ekonomickou krizí začínají firmy znovu nacházet chuť k investování. Na vyšším počtu investičních projektů v ČR v roce 2012 má podle něj podíl také novela zákona o investičních pobídkách.

Největším konzumentem investic a současně největším tvůrcem pracovních míst je tradičně automobilový průmysl. Statistiky však vykazují kontinuální růst počtu takzvaných službových projektů. Výrobní projekty se na celkovém počtu projektů loni podílely pouze 16 procenty. Jednoznačně vede sektor informačních technologií a vývoje softwaru s podílem 38 procent. Objem investic u projektů z oblasti IT a vývoje softwaru meziročně vzrostl o 150 procent.

Do jakých krajů míří investoři nejčastěji:

  • Jihomoravský - 79 projektů, 1 971 pracovních míst
  • Středočeský - 62 projektů, 2 302 pracovních míst
  • Moravskoslezský - 44 projektů, 1 139 pracovních míst

TOP investoři:

  • Automotive Lighting, s.r.o. - 312 pracovních míst
  • Mondi Štětí White Paper, a.s. - 74 pracovních míst
  • TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a.s. - 55 pracovních míst
  • Faurecia Exhaust Systems, s.r.o. - 587 pracovních míst

Podrobnější informace naleznete ZDE