Nízkopříjmovým domácnostem rostou ceny rychleji než průměrným

Praha – Domácnostem s nízkými příjmy v minulých deseti letech vzrostly ceny o 44 procent. Větší část svých výdajů musely dát na jídlo a nealkoholické nápoje na rozdíl od průměrných domácností, které si v tomto období připlatily o 34 procent více. Vyplývá to ze studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA), který působí pod vedením Jana Švejnara při institutu CERGE-EI.

Studie příjmů domácností v letech 1999 až 2010 uvádí, že za rozdílný růst cen domácností může nevyrovnaný spotřební koš. „Domácnosti důchodců a domácnosti nízkopříjmové v důsledku jiného spotřebního koše čelily výrazně většímu nárůstu cen než zbytek populace ve většině z posledních 15 let,“ uvedli autoři studie Pavel Hait a Petr Janský. 

Autoři analýzy tak doporučují vládě, aby při připravování sociální politiky brala v potaz rozdílné dopady růstu cen na různé skupiny obyvatel. Inflace totiž nezasahuje všechny domácnosti stejně. „Někdo vydá za jídlo třetinu svých výdajů, jiný jen šestinu. Ceny různých druhů zboží a služeb přitom rostou rozdílným tempem. Některé domácnosti jsou tak inflací zasaženy více, některé méně. ČSÚ uveřejňovaná hodnota míry inflace však toto nereflektuje,“ upozornila studie.