Kypr se eura vzdát nechce, centrální banka zmírnila omezení

Nikósie - Kypr oddálil akutní hrozbu, že jeho ekonomika zkrachuje, prohlásil tamní prezident Nikos Anastasiadis s tím, že země nemá zájem opustit eurozónu. Banky v zemi jsou otevřené teprve druhý den - na pobočkách je ale prý klid, k žádným násilnostem nedochází. Kyperská centrální banka mezitím zrušila veškerá omezení pro finanční platby či převody v zemi prostřednictvím platebních, případně kreditních karet.

Pro svých tři sta eur si i během pátku chodily desítky lidí. Většinou šlo o ty, kteří nemají kreditní karty, ale jen vkladní knížky. Podle kyperské vlády je vše pod kontrolou. „Není důvod se obávat, protože to ničemu nepomůže. Já s tím jednoduše nic neudělám. Co se stane, stane se. Když přijdu o své peníze, přijdeme o ně všichni. Prostě to beru tak, jak to je,“ prohlásil jeden z majitelů vkladní knížky.

Tříseteurové omezení denních výběrů má zabránit náhlému úniku kapitálu. Podle tamních úřadů mají limity platit asi měsíc. Banky mezitím plánují použít peníze získané zdaněním vkladů nad sto tisíc eur pro navýšení základního kapitálu. To se ale setkalo i s kritikou. „Takové převody peněz by někteří cizinci tady, třeba Rusové, mohli začít chápat, jako že částečně vlastní Bank of Cyprus,“ konstatoval kyperský poslanec Promodos Prodromou.

Jak to bude s velkými střadateli?

Podle agentury Reuters majitelé velkých vkladů nad 100 tisíc eur, což je v Evropské unii maximální povinně pojištěná částka, dostanou v Bank of Cyprus akcie banky v hodnotě 37,5 procenta uložených peněz.

Dalších 22,5 procenta vkladů se již nebudou úročit.

Zbývajících 40 procent sice úročeno bude, ale střadatelé se k nim budou moci dostat, jen pokud se banka postaví na nohy a bude se jí dařit. Kyperské úřady oznámí oficiálně míru kompenzací pro velké střadatele v sobotu.

Kypřané vybírají úspory
Zdroj: ČT24/ISIFA

Výrazné problémy mají kvůli současným limitům už i firmy, které kvůli nim často dluží tisíce i desetitisíce eur. Ty, které budou chtít převádět větší částky, budou muset žádat o speciální povolení.

Centrální banka ovšem již pozdě odpoledne zrušila veškerá omezení pro finanční platby či převody uvnitř země prostřednictvím platebních, případně kreditních karet. V platebním styku se zahraničím ale stále platí omezení na 5 tisíc eur za měsíc. Ze spořícího účtu na běžný může jednotlivec v rámci téže banky převádět 300 eur denně.

Pavel Kohout, ekonom společnosti Partners:

„Kypr se bezpochyby dostane do období recese nebo krize, banky už tam nikdy nebudou fungovat jako dosud. Kypr je první případ svého druhu v eurozóně. Lidé přicházejí o peníze, a to je velké drama. Otázka je, jaké banky jsou v eurozóně ještě zdravé. Já to vidím tak, že jsou to banky na sever od Alp a na východ od Šumavy.“

Kyperský prezident mezitím znovu ujistil Kypřany, že země neuvažuje o opuštění eura. „Žádným způsobem nebudeme experimentovat s budoucností naší země,“ řekl. Dodal, že situace je díky záchranné dohodě s Evropskou unií stabilní.