Kyperský ortel: Místo peněz bezcenné akcie

Nikósie - Přišel kyperský verdikt. Majitelé vkladů, které mají uloženy u největší kyperské banky Bank of Cyprus, přijdou z částky přesahující 100 000 eur (2,6 milionu korun) o 37,5 procenta. Místo těchto peněz obdrží akcie banky, které však nyní nemají téměř žádnou hodnotu. Zbytek vkladu nad 100 tisíc eur bude rozdělen na úročenou a neúročenou část.

Jak bude rozdělena zbylá částka nad 100 000 eur?

Ze zbývající částky nepojištěného vkladu nad 100 000 eur bude 40 procent úročeno, střadatelé však k této částce budou mít přístup až ve chvíli, kdy se začne bance dařit. Zbývajících 22,5 procenta vkladu nebude ani úročeno a v případě, že bude situace špatná, přijdou střadatelé zřejmě i o část těchto peněz. Při nejhorším scénáři by tak ztráta byla na vkladech.

Z akcií lze peníze získat zpět. Kdy a jestli k tomu vůbec dojde, nikdo neví

Peníze z vkladů, které budou přeměněné na akcie, mohou teoreticky střadatelé získat zpět. Nyní však akcie nemají téměř žádnou hodnotu a není jisté, kdy dosáhnou hodnoty, která bude odpovídat ztrátám vkladů, případně zda to vůbec někdy bude, upozorňují agentury AP a Reuters.

Kypr zápolí s finanční krizí. Vláda a banky musí přijímat bolestná opatření, aby vyhověly podmínkám pomoci ohroženému bankovnímu sektoru, kterou před týdnem přislíbily země eurozóny.

Kypr
Zdroj: KATIA CHRISTODOULOU/ISIFA/EPA

Původní odhady počítaly u Bank of Cyprus se ztrátami kolem 30 až 40 procent částky nad 100 000 eur. Agentury nyní spekulují o tom, o jak velkou část vkladů přijdou zákazníci druhé největší banky Laiki, jejíž vklady do 100 000 eur převzala právě Bank of Cyprus. U Laiki představitelé Kypru doposud odhadovali, že by ztráty mohly činit až 80 procent. 

Kyperský ministr financí Michalis Sarris dnes uvedl příklad ztrát v rozhovoru pro kyperskou televizi RIK. Střadatel, který má u kyperského ústavu Bank of Cyprus uloženo 200 000 eur, se nemusí vůbec obávat o 100 000 eur. Ze zbývajících 100 000 eur přijde o 37 500, za které obdrží akcie Bank of Cyprus. To je povinný odvod k záchrannému balíku, o kterém mluví vláda již od počátku. Na účtu mu dále zůstane 62 500 eur. Z toho 40 000 eur mu bude nadále úročeno a k těmto penězům by se měl v budoucnosti dostat. Jak to bude se zbývajícími 22 500 eury, zatím není jisté. Pokud se ukáže, že banka potřebuje více posílit svůj kapitál, bude na to použita část těchto peněz, případně všechny.

Analytici upozorňují, že nejvíce ztráty z vkladů dopadnou na podnikatele, což zřejmě stáhne ekonomiku dále do recese. Mnoho menších podnikatelů již muselo začít propouštět, další snižují platy až o 30 procent.

Kyperský bankovní sektor v číslech

  • Kyperské banky spravují vklady v celkové hodnotě 68 miliard eur, z toho 38 miliard je na účtech nad 100 tisíc eur.
  • Celkové vklady v kyperských bankách převyšují minimálně 5krát roční HDP ostrova.
  • Ruské firmy a ruští občané mají podle odhadu ratingové agentury Moody’s v kyperských bankách uloženo přes 24 miliard eur.
  • V důsledku odpisu řeckého dluhu přišly kyperské banky zhruba o 75 procent svých investic.
  • Kyperská ekonomika tvoří jen zhruba 0,2 procenta HDP eurozóny. Případný kolaps bank by tedy na hospodářství eurozóny zřejmě neměl podstatný vliv.