Afrika – věrný finanční spojenec Číny i po 40 letech

Durban (JAR) - Nový čínský prezident Si Ťin Pching symbolicky ukázal světu, kde vidí Čína své zahraniční priority. Jeho první cesta vedla do Ruska a odtud rovnou na africký kontinent. Právě tam v posledních letech upíná Čína velkou pozornost a nemalé investice. Od roku 2009 je asijská země pro černý kontinent největším obchodním partnerem. Čína v chudších státech masivně buduje infrastrukturu, na oplátku si odváží suroviny jako vzácné kovy, diamanty nebo ropu. Kritici proto hovoří o novodobém kolonialismu.

Právě Číňané už v 70. letech vybudovali obří železniční projekt mezi Tanzanií a Zambií. Celkem 1800 kilometrů dlouhou trať stavěli 6 let a do Afriky tehdy vyslali téměř 60 tisíc pracovníků. Silnice, přehrady a další stavby budují v Africe dodnes. „V posledních letech se náš růst podstatně zvýšil. Bez Číny bychom to nedokázali. Staví se tu hodně infrastruktury, kterou jsme neměli,“ přiznává ředitel společnost Rich management Aly Khan Satchu.

Tanzanie v posledních letech odkryla několik ložisek zemního plynu. Čína podle FT překvapila svět nabídkou zbudovat více než 500 kilometrů dlouhý plynovod z nalezišť na jihu země až do přístavu v metropoli Dáresalám, ačkoli není jisté, kolik plynu bude ze země proudit.

Jen největší čínské investice v desítce afrických zemích překročily v přepočtu 1 bilion a 92 miliard korun. Jde o sumu, která bezmála představuje rozpočet České republiky na letošní rok. Celková ekonomická výměna mezi Afrikou a Čínou je jen za loňský rok ještě čtyřikrát vyšší. „I přes významný pokrok v posledních letech má Afrika stále dost problémů, které vyžadují okamžitou pozornost. Kromě infrastruktury potřebujeme rozvíjet informační a komunikační technologie a energetiku. Na tom chceme spolupracovat s Číňany,“ říká jihoafrický prezident Jacob Zuma.

Západ ale expanzi Číny v Africe sleduje s nedůvěrou a kritizuje, že kromě peněz vyváží Čína do Afriky i své problémy s porušováním lidských práv a pracovních norem. „Primárně z toho těží africké politické a ekonomické elity. U obyčejných lidí je ten efekt výrazně menší,“ uvedl politický geograf Michael Romancov.

Čínská expanze v Africe není jen příliv zboží a kapitálu, ale také lidí. Už přes milion Číňanů tam trvale žije a na Madagaskaru a dalších zemích Jižní Afriky má Čína pronajaté pozemky na desítky let. Do Číny každoročně putují miliardy v rudě, diamantech, ropě a vzácném dřevu, opačným směrem pak čínská auta, stroje a dělníci. Jenže stále více Afričanů si uvědomuje, že zásoby zboží, které mohou Číně nabídnout, se v dlouhodobém horizontu povážlivě tenčí.

Čínská Afrika (zdroj: ČT24)