České lákadlo na Expu 2010 se nakonec nedražilo

Šanghaj - Jedna z atrakcí českého pavilonu na mezinárodní výstavě EXPO 2010, zlatá slza LacrimAu, na dnešní aukci v Šanghaji vydražena nebyla. Originál celé instalace kvůli problémům s dopravou a s administrativou nedorazil na místo v požadovaném termínu a nemohl být představen. Dražba se bude opakovat, aby se případní zájemci mohli podívat, jak dílo vypadá ve skutečnosti. Živě měla dnešní aukci přenášet i televizní stanice CBN.

Zlatá slza se stala atrakcí českého pavilonu v Šanghaji. Jde o jednu ze šesti autorských kopií a její vyvolávací cena je 30 milionů korun. Věrná kopie kapky zůstane součástí českého pavilonu, který za víc než 30 milionů korun koupila československo-čínská farma přátelství. Originál chce její autor dále vystavovat po světě.

Původně měla být zlatá slza vyrobena z tuny zlata České národní banky. Vláda ji ale tvůrcům odmítla zapůjčit. A tak je ve skutečnosti vyrobena z hliníku a zlato ji jen pokrývá.

Celá instalace, která nese název LacrimAu, v sobě kombinuje latinský výraz pro slzu a chemické značky zlata a pracuje s city člověka. Speciální počítač snímá emoce lidí hledících na zlatou kapku, na základě kterých vyrobí „osobní vůni“. Autor Frederico Díaz vysvětluje, proč tvůrci dospěli zrovna ke tvaru slzy: „Jako jediný tvar v sobě obsahuje radost i smutek. To znamená, že když pláčeme, když se smějeme, tak roníme slzy.“

Obří zlatá slza se tak stala jedním z nejsledovanějších exponátů českého pavilonu. Ten za šest měsíců navštívilo na osm a půl milionu návštěvníků. „Tady byla obrovská konkurence 192 zemí, 50 dalších vystavovatelů, takže zvednout prapor České republiky dostatečně vysoko dalo hodně práce,“ uvedl generální komisař české účasti na Expu 2010.

Umělec Federico Díaz představuje \"svou\" zlatou slzu LacrimAu pro EXPO 2010
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK