Pražská burza slaví dvacetiny, její počátky ale sahají do roku 1871

Praha - Na parketu Burzy cenných papírů Praha se začalo obchodovat přesně před 20 lety. Snahy o založení burzy se přitom objevily už v době Marie Terezie, byly však úspěšné až v roce 1871. Zpočátku se na pražské burze obchodovalo jak s cennými papíry, tak i s komoditami. Velmi úspěšná se stala pražská burza v obchodu s cukrem, když ve své době tvořila klíčový trh pro celé Rakousko-Uhersko. Po první světové válce však tento druh obchodů ustoupil a od té doby se obchoduje s cennými papíry.

Symbolem největšího boomu bylo pro pražskou burzu meziválečné období. Tehdy svým významem dokonce překonala burzu ve Vídni. Období prosperity ovšem přerušil příchod druhé světové války, která znamenala pro pražskou burzu konec obchodování na více než 60 let. Na úspěšnou a bohatou tradici mohlo být navázáno až po pádu komunismu, kdy se 6. dubna 1993 uskutečnily na parketu burzy první obchody a pražská burza začala psát svou novodobou historii.

Začátky i možné konce

„Začátky byly pionýrské. Nebylo tolik informací, ze kterých se dnes tvoří zprávy. Dnes je dobré selektovat a hledat ty zdroje tak, abych si vybral ta témata, která mě zajímají,“ řekl s úsměvem Petr Novotný, šéfredaktor Investicniweb.cz

„Bojím se, že pražská burza bude nadnárodní firma, kde se budou obchodovat spíše zahraniční akcie než ty české,“ řekl Martin Urban, hlavní makléř BrokerJet České spořitelny.

Obchodování na BCPP probíhá skrze licencované obchodníky s cennými papíry, kteří jsou zároveň členy burzy. Jedná se především o významné banky a makléřské firmy. Jestliže se tedy běžný investor rozhodne na burze investovat, je třeba se obrátit na některého ze členů burzy.

„Největší slabina českého trhu je, že tu nejsou domácí silní institucionální investoři. To je segment trhu, který jsme v devadesátých letech totálně zdevastovali kupónovou privatizací a tím, co se dělo s fondy po kupónové privatizaci… Dobré by bylo získat domácí instituce nebo je vytvořit, například penzijní fondy. Ovšem penzijní reforma tak, jak nakonec dopadla, se toto nezpůsobí, nazval bych to promarněnou šancí,“ uvedl v Ekonomice ČT24 Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů.

Elektronické počátky burzy - disketa s obchody za několik milionů

„Zpočátku pražská burza sídlila na Můstku. Každý z obchodníků měl svůj box, kóji, která byla zamčená. Tam měl svůj počítač, do kterého se vkládala tzv. bájná disketa, kde byly obchody za několik milionů korun,“ vzpomíná makléř Patria Direct Roman Koděra. Nyní už je obchodování plně elektrizované a mají jej na starosti právě licencovaní obchodníci.

O všem, co se nejen na pražské burze děje, navíc už od února 2008 informuje i Česká televize a její Studio Burza. „Česká televize vysílá nejobšírnější televizní ekonomické zpravodajství v České republice a ekonomika bez burzy by byla jako dům bez střechy. Jsem velmi rád, že tento významný prvek obohatí zpravodajství televize veřejné služby,“ prohlásil tehdejší ředitel ČT Jiří Janeček.

HISTORIE BURZY CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA A. S.

24. 11. 1992…..Vznik Burzy cenných papírů Praha, a. s.

6. 4. 1993………Zahájení obchodování se 7 emisemi cenných papírů.

1993………………Uvedení 955 emisí akcií z 1. vlny kupónové privatizace na burzovní trh.

5. 4. 1994……….Zahájení výpočtu oficiálního burzovního indexu PX (PX 50).

1995………………Uvedení 674 emisí akcií z 2. vlny kupónové privatizace na burzovní trhy.

1997………………Vyřazení 1 301 nelikvidních emisí akcií z volného trhu burzy.

1998………………Zahájení obchodování v systému SPAD.

4. 1. 1999………..Zavedení nového, kontinuálně propočítávaného, indexu PX-D.

1. 10. 2002………Zahájení obchodování s 1. zahraniční akciovou emisí ERSTE BANK.

2004………………Řádné členství burzy ve FESE (Federace evropských burz).

2004……………..Udělení statutu definované zahraniční burzy americkou Komisí pro cenné papíry a burzy do prestižního seznamu neamerických burz bezpečných pro investory.

28. 6. 2004……….Zahájení obchodování s 1. primární akciovou emisí ZENTIVA (IPO).

4. 10. 2006……….Zahájení obchodování s investičními certifikáty.

5. 10. 2006……….Zahájení obchodování s futures.

11. 12. 2006………Začátek obchodování s warranty na oficiálním volném trhu.

1. 2. 2007…………Licence pro Energetickou burzu Praha.

22. 2. 2008………Ve spolupráci s Českou televizí spuštěn provoz televizního Studia Burza, které přináší zpravodajství z dění na kapitálových trzích.

6. 4. 2008…………Burza cenných papírů Praha završila patnáct let obchodování. Za dobu obchodování změnily majitele akcie v celkové hodnotě 5,5 bilionu korun a dluhopisy v celkové hodnotě 10,4 bilionu korun.

6. 5. 2008…………Zahájení obchodování s primární akciovou emisí NWR. Jedná se o největší IPO v historii českého kapitálového trhu.

8. 12. 2008………Majoritním akcionářem Burzy cenných papírů Praha se stala Wiener Börse AG, jejíž podíl na základním kapitálu burzy činí 92,739 procent.

14. 1. 2010………..Burzy cenných papírů v Budapešti, Lublani, Praze a Vídni se stávají dceřinými společnostmi holdingu CEESEG AG.

Zdroj: BCPP