Na Czech Coal si znovu posvítil antimonopolní úřad

Praha - Těžební skupinu Czech Coal znovu vyšetřuje antimonopolní úřad. Podle Teplárenského sdružení zneužívá dominantního postavení na trhu s hnědým uhlím. Informuje o tom deník E15. Sdružení se nelíbí, že chtěl Czech Coal v nových smlouvách účtovat teplárnám až dvakrát vyšší ceny.

Stížnost antimonopolnímu úřadu postoupila Evropská komise (EK), na kterou se Teplárenské sdružení České republiky obrátilo již loni v únoru. EK stížnost do ČR poslala před dvěma týdny.

Nové vyšetřování komplikuje nedávné vyčlenění Litvínovské uhelné ze skupiny Czech Coal. „Musíme nejdřív prověřit, jestli jsou obě společnosti odděleny po právní, majetkové a personální stránce. Pokud bude oddělení úplné, budeme zkoumat, jaký vliv to má na dotyčný případ,“ řekl deníku šéf ÚOHS Petr Rafaj. Podle Teplárenského sdružení se reorganizací skupiny Czech Coal podmínky na trhu nemění.
   
Czech Coal tak čelí už dvěma podobným vyšetřováním. Loni úřad obnovil případ z roku 2009, kdy na základě stížnosti teplárenské společnosti United Energy konstatoval, že CzechCoal není dominantní hráč, napsal dnešní E15.