EU pošle do Česka kvůli Drobilovi kontrolory

Praha - O kauzu kolem Státního fondu životního prostředí (SFŽP) se začala zajímat Evropská komise. Není to přitom nic podivuhodného, protože komise má do roku 2013 poslat přes fond, kde kauza Drobil propukla, až pět miliard eur (zhruba 124 miliard korun). Chce tak vědět, jak bude Česko dál postupovat, a upozorňuje, že neproplatí nic, co by odporovalo pravidlům. Navíc se hned v lednu do Prahy chystají evropští kontroloři, aby prověřili čerpání peněz z operačních programů. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. Dřevaři dnes navíc vyzvali vládu, aby prošetřila i Drobilovy aktivity v Lesích ČR.

Ačkoli má těsně před Vánoci většina evropských úředníků volno, vyjádření k událostem, jež v těchto dnech hýbou českou politikou, zaslala komise obratem. „Evropská komise požádala ministerstvo životního prostředí o podrobnější informace k údajné kauze na Státním fondu životního prostředí,“ řekl tiskový mluvčí zastoupení komise v ČR Martin Stašek.

Lenka Brandtová, mluvčí SFŽP:

„Žádné problémy nehrozí. Naše standardní činnosti běží v souladu s předpisy EK.“

Ten tak přetlumočil stanovisko Evropské komise, která žádá informace o tom, jak budou česká vláda a orgány v této věci postupovat, jaká přijmou opatření, aby prošetřily daná tvrzení. Komise současně připomněla, že opakovaně upozorňovala na to, že fondy EU musí být využívány průhledně a efektivně, a to především při zadávání veřejných zakázek, které jsou z tohoto pohledu obzvláště rizikové. Hospodaření s penězi z fondů tedy pozorně sleduje. Podle Staška komise v současné době disponuje pouze informacemi z českých sdělovacích prostředků.

V kauze Drobil možná hrál roli i obří ekotendr

Kvůli údajné korupční aféře přišel Drobil o post ministra životního prostředí. Podle nahrávek, které zveřejnila Mladá fronta Dnes, Drobilův poradce Martin Knetig žádal ředitele fondu Libora Michálka, aby instituce pomohla finančně zajistit další Drobilovu stranickou kariéru a machinacemi se státními zakázkami přispívala na chod ODS. Ředitel fondu rozhovory s Knetigem nahrával, když o svých podezřeních řekl ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál, Drobil ho požádal, aby nahrávky zničil. Nabídl pak Michálkovi místo náměstka.

Drobil se od Knetiga distancoval a tvrdí, že mu žádné instrukce v tomto směru nedával. Jediné, v čem se bývalý ministr cítí vinen, je špatný výběr spolupracovníků.

Podle některých spekulací ale možná Drobil doplatil na obří ekologickou zakázku v hodnotě až 115 miliard korun. Zatímco TOP 09 v čele s ministrem financí Miroslavem Kalouskem chce dotáhnout tendr až k otevření obálek, občanští demokraté včele s premiérem Petrem Nečasem hovoří o tendru jako o nedůvěryhodném a nejraději by ho zrušili. Kauza Drobil tedy může být snahou o posunutí vlivu na ekozakázku směrem k TOP 09.

Evropská komise přitom už na kontroly do Česka v minulosti vyrazila. Třeba před rokem do společností ČEZ a J&T. Hledala důkazy o porušování pravidel soutěže a omezování konkurence. Zároveň vyšetřovala i úvěr, který státní společnost OSINEK poskytla Českým aeroliniím.

Dřevaři chtějí prošetřit Drobilovy aktivity v Lesích ČR

Evropská komise ale není jediná, kdo chce Drobila prošetřit. Sdružení dřevařů a vlastníků lesů vyzvalo vládu, aby prověřila vliv bývalého ministra životního prostředí a jeho poradce Martina Knetiga na hospodaření Lesů České republiky. Kritizují také plánovaný koncept veřejných zakázek, který prý povede k poškozování ekonomických zájmů státu ve prospěch úzké skupiny velkých těžařských firem. Drobil v Lesích do července působil jako předseda dozorčí rady.