Hollande: Daňové ráje musejí zmizet ze světa

Paříž - Francie bude mít prokurátora pro finanční kriminalitu, a to na popud prezidenta Françoise Hollanda. Ten zároveň chce po francouzských bankách, aby každý rok povinně zveřejňovaly informace o svých finančních tocích. To samé žádá i po členech vlády a zákonodárcích. Jde o reakci na kauzu bývalého ministra pro rozpočet Jérôma Cahuzaca, který měl tajné účty ve Švýcarsku. Kauza odstartovala boj proti takzvaným daňovým rájům.

„Daňové ráje musí zmizet nejen z Evropy, ale i celého světa,“ prohlásil Hollande. Podle politického analytika Dominiqua Moisiho by opatření, která francouzský prezident zavádí, mohla být příkladem pro další země. „Evropské země zřejmě Francii budou následovat,“ podotkl Moisi.

V poslední době začalo aktivně zápasit proti daňovým únikům více zemí. Mezi poslední „bojovníky“ patří Německo a Spojené státy. Shodli se na tom ministři financí obou zemí - Wolfgang Schäuble a jeho americký protějšek Jacob Lew.

Dolar
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

Schäuble současně upozornil na pozitivní efekt obřího úniku informací, který odhalil identitu tisícovek majitelů účtů v daňovém ráji na Britských Panenských ostrovech. Únik podle něj zvýší tlak na země a banky, které daňové úniky movitým lidem umožňují.

Únik se má týkat dat zhruba 130 tisíc lidí a 120 tisíc firem ze 170 zemí světa, přičemž údaje o majitelích účtů zveřejnilo minulý týden Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ).

A jak je to v Česku?

Podle analýzy České kapitálové informační agentury (ČEKIA) počet českých společností s vlastníkem v daňovém ráji loni vzrostl o zhruba čtyři procenta na 12 554. Z daňového ráje je tak kontrolováno 3,4 procenta z 366 500 firem registrovaných v Česku. Největší absolutní přírůstek v loňském roce zaznamenaly Kypr, USA a Seychely, z relativního pohledu byl největší zájem o Bermudské ostrovy, Belize a Seychely. Počet firem s vlastníkem z Nizozemska a Lucemburska klesl.