„Šéfů v sukních“ v Česku přibývá. Pořád ale ne dost

Praha - Ve vedení stovky největších firem v Česku už stojí 31 žen. Jen za poslední rok jejich počet vzrostl o dvě. Tvrdí to průzkum společnosti Deloitte. Nejčastěji ženy „velí“ mužům z pozic jednatelek a členek představenstva. Česká republika se tak pomalu, ale přece přibližuje průměru unie.

Místo kravaty a kalhot si ráno jediná žena ve vedení společnosti ČEZ nazouvá lodičky. Michaela Chaloupková řídí divizi nákupu. „Možná mi to někdo závidí, ale nikdo mi to neříká. Já necítím, že bych se měla cítit jinak, protože jsem mezi samými muži. Je pravda, že energetika je typickým chlapským oborem, ale já se cítím naprosto přirozeně,“ konstatovala Chaloupková.

Počet manažerek, jako je Michaela Chaloupková, ve vedení stovky největších firem stoupl z 29 na 31. Nejvíc se ženy prosadily na pozici jednatelky společností s ručením omezeným. Zatímco v roce 2000 tuto pozici nezastávala ani jedna žena, letos mezi stovkou jednatelů největších firem bylo žen jedenáct. „Některé firmy naslouchají výzkumům a také tomu, že větší zastoupení žen přináší firmám větší ekonomické výsledky,“ míní Jan Spáčil, vedoucí Corporate Governance Centra ČR.

Jaroslava Ignáciková z Deloitte Corporate Governance:

„Vývoj je přirozený. Představenstva byla doménou mužů, lidé jsou tam často opětovně voleni, proto je tam pro ženy těžké proniknout. Ve farmaceutické oblasti je třeba žen hodně, v bankovnictví jich je zase méně. Potřeba je hlavně podporovat ženy, aby měly dostatečné vzdělání k získání těchto pozic.“

Žen ve vedení firem přibývá
Zdroj: ČT24

Podle Chaloupkové přináší žena do týmu více otevřenosti, komunikace. Protože méně soutěží, týmová spolupráce je kvalitnější.

Přestože počty šéfů v sukních v Česku stále stoupají, evropským státům se zatím Česká republika vyrovnat nemůže. „Pokud se EU blíží zastoupení žen nějakým 14 procentům a my jsme někde na osmi, tak vidíte, že to průměru populace neodpovídá,“ konstatoval Spáčil.

Žen ve vedení firem přibývá
Zdroj: ČT24

Nejvyšší podíl žen v řídicích orgánech firem má Francie a Norsko. Podle odborníků jich ale tolik ve vedení Česko nezažije ani za 5 let. „My je budeme dohánět, ale oni se taky budou vyvíjet dál, a to zastoupení žen bude stoupat,“ domnívá se Spáčil.

Touha po rodině brzdí řadě žen kariéru

Nejčastější stopkou v kariéře je mateřství. Třeba pro Michaelu Chaloupkovou byla ale role matky jen další zkouškou manažerských schopností. „Mně zaměstnavatel umožnil práci na dálku z domova. Je to hlavně o tom, že já jsem strašně chtěla mít práci i rodinu,“ řekla Chaloupková.

Evropská komise teď uvažuje o regulačním opatření firem kotovaných na burze. Na jednu ženu by tak připadali dva muži, zatímco dnes je to dvanáct.

V Česku přibývá žen ve vedení firem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod