Číňani skupují sunar ze západu. Kojenecká strava začíná být na příděl

Praha - Británie je poslední v řadě zemí, které zavedly prodej dětské výživy na příděl. Za vším je dramatický růst poptávky z Číny. Tamní zákazníci kupují stále více sunaru západní výroby kvůli nekončící sérii skandálů s kvalitou čínských produktů. Čeští obchodníci tvrdí, že se jich zatím rostoucí apetit Číňanů nedotýká.

Do Číny se čím dál více pašuje umělá dětská výživa západní výroby. Tamní celníci tak mají plné ruce práce. Například v Hongkongu naposledy zabavili čtyři tuny sušeného mléka.

Od února se přitom dětské sušené mléko prodává na příděl i čínským návštěvníkům Hongkongu, kteří plechovky s mlékem skupovali v obrovském množství. V Číně stále přežívá strach z roku 2008, kdy se melaminem v mléce otrávilo přes 300 tisíc dětí a šest z nich zemřelo. Nové skandály s kvalitou mléka se ale v zemi objevují několikrát ročně. 

Číňany trápí příliš vysoké náklady na novorozeně

A proto kontinentální Číňani masivně skupují výrobky z dovozu. I když si za něj musí výrazně připlatit. „Všechen náš příjem jde na věci denní potřeby pro dítě a nejvíc z toho připadne na jídlo,“ říká čínská matka. 

Dětská výživa na příděl (zdroj: ČT24)

Ohromný hlad po dětském mléku se z Číny přelévá do celého světa. Po omezení legálního dovozu se rychle zrodily nové prodejní kanály, po internetu a poštou. Nákupy ziskuchtivých Evropanů a místních Číňanů tak začaly vyprazdňovat regály. Teď můžou třeba rodiče mladých Britů koupit jen dvě balení dětské výživy denně. Podobná omezení zavedla i Austrálie. 

Zatímco v Hongkongu, Austrálii nebo Británii regály s dětskou výživou řídnou, tady v Česku jsou plné. Rostoucí hlad Číny po západních výrobcích se tu zatím neprojevil. „Zákazníci si u nás mohou koupit, kolik dětské výživy chtějí. Žádná omezení nemáme, ani z naší strany ani ze strany dodavatelů,“ potvrzuje i mluvčí Tesco ČR Jiří Mareček.