Tráví Češi Vánoce doma, na horách nebo u moře?

Praha – Většina Čechů dnešek i svátky tráví tradičně doma nebo u příbuzných. Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří Tomia Okamury se však rozhodlo mimo domov strávit čas zhruba 300 tisíc lidí. A právě ti, co na svátky někam cestují, si budou muset připlatit. Vánoce, Silvestr a Nový rok jsou totiž už tradičně turisticky nejdražší období celého roku.

Exotika Čechy láká i o svátcích

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura:

„Létají přímé charterové lety do Egypta, na Kanárské ostrovy, to jsou ty nejlevnější varianty – kolem deseti tisíc. Takže tam je ta většina. A samozřejmě několik tisíc Čechů stráví svůj Silvestr také v exotice, kde je lídrem jednoznačně Thajsko, Kuba a Dominikánská republika.“

Na českých horách tentokrát slaví Vánoce kolem 200 tisíc Čechů. Stovka tisíc potom zamířila za hranice. Trendem posledních deseti let je také zahraniční dovolená u moře. Letos o Vánocích na pláž zamíří dvacet tisíc lidí. Celkově tak cestovní ruch zaznamenává oproti loňsku o Vánocích a během Silvestra nárůst o desetinu. Krize tedy pozvolna ustupuje.

Na vánoční cestování Čechů nemají vliv ani útoky žraloka v Egyptě, kde byl jeden turista zabit a další zranění. Jde ale spíše o náhodu. Útoky se totiž odehrály na začátku prosince. Silvestrovské a vánoční pobyty už tak byly prodány. Cestovní kanceláře ale cítí úbytek turistů v lednových termínech.

Na svařené víno na Staroměstské náměstí zavítá o 7 procent cizinců více

Podle Českého statistického úřadu zavítá více turistů oslavit Vánoce i do České republiky. Vánoční Prahu přijede shlédnout o sedm procent cizinců více než loni a celkem k nám zavítá o pět procent turistů více. Ani tak velkou nadílku turistů letos čeští hoteliéři neočekávají. Ubývá totiž západních turistů a do první trojky vánočních návštěvníků se dostali například Poláci. Krátí se tak i doba pobytu, kterou tu cizinci tráví a také jejich solventnost. V kombinaci s nárůstem počtu ubytovacích zařízení nebude tedy vytíženost hotelů optimální.

Některé hotely předpokládají až mizivou obsazenost, tedy kolem pětiny. Jde tedy v mnoha případech až o polovinu méně než loni. Chuť si ale řada zařízení spraví koncem roku, kdy se nejen zahraniční ale i domácí turisté vydají do hotelů za silvestrovskou zábavou. S vyššími tržbami než loni tam počítá až třetina oslovených tuzemských hotelů.