Kybernetická měna bitcoin má namále

Londýn - Kybernetické měně bitcoin jde o „život“. Za pouhý den totiž ztratila skoro čtyři pětiny své hodnoty. Z 266 dolarů za jeden bitcoin sestoupila na pouhých 55 dolarů (zhruba 1 100 korun). Masivní výprodej byl důsledkem paniky, kterou vyvolala zpráva, že burza Mt. Gox nezvládá zpracovat rostoucí objem obchodů. Bitcoin bývá označován za anarchistickou měnu. Kybernetické platidlo přijímají ale i některé obchody, včetně blogu Wordpress a internetové komunity Reddit.

Výprodejem skončil prudký růst bitcoinu, který se před dvěma týdny prodával za 90 dolarů a na začátku roku za pouhých 13 dolarů. Burza Mt. Gox uvedla, že pracuje na zlepšení svých systémů, aby zabránila dalším potížím.

Problémy prý nebyly důsledkem útoku hackerů, nýbrž prudkého nárůstu obchodů, na který nebyla připravena. To vedlo ke zpomalení transakcí. Podle analytika Nicholase Colase je „velkou otázkou“, zda měna dokáže rozsáhlé výkyvy svého kurzu přežít.

„Jak se dá v podobných situacích předpokládat, lidé začali panikařit, začali prodávat bitcoiny ve velkém. To vedlo k dalšímu nárůstu obchodů, který nakonec zmrazil obchodní systém,“ uvedla burza, kterou citoval zpravodajský server BBC.

Bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat - ani vlády a centrální banky.

Nakamoto chtěl vytvořit platidlo pro síť, které bude bezpečné před zfalšováním. Kolem této kryptoměny se relativně rychle strhlo pozdvižení. V roce 2011 se vytvořila spekulativní bublina, která katapultovala její kurz na hodnotu okolo 30 dolarů (591 korun). Pak došlo k útoku hackerů na nejdůležitější bitcoinovou burzu.

Uživatelé přišli o digitální mince v hodnotě několika stovek tisíc eur. I přesto zůstal bitcoin vysoce zajímavým konceptem. Vytváří se pomocí komplexních početních operací, které běží na tisících počítačů. Algoritmus stanoví, že jednou bude dosažen maximální počet digitálních peněz. To by mělo nastat přibližně v roce 2140 při 21 milionech jednotek.