Čína a Nový Zéland uzavřou dohodu o volném obchodu

Peking - Ministři zahraničního obchodu Nového Zélandu a Číny podepíšou v pondělí v Pekingu dohodu o volném obchodu mezi oběma státy. Zéland se tak stane první vyspělou ekonomikou, která bude s asijským hospodářským obrem obchodovat bez bariér.

Nový Zéland získá smlouvou bezbariérový přístup k jednomu z nejrychleji rostoucích trhů světa. Představitelé Zélandu připomínají, že tím jejich ekonomika získá před ostatními náskok. Novozélandská předsedkyně vlády Helen Clarková zdůraznila, že se čínský trh otevře produkci novozélandského zemědělství, které se na ekonomické produkci Zélandu podílí zhruba z jedné poloviny.     

Vedle obchodu se zbožím se bude dohoda zřejmě vztahovat i na služby včetně bankovnictví, vzdělávání a pohybu pracovních sil. Podrobnosti ujednání se zveřejní až po jeho podpisu.     

Mezi Čínou a Novým Zélandem se nyní ročně vymění zboží za 3,8 miliardy dolarů (více než 60 miliard korun). 80 procent z této částky pčipadá na čínský vývoz.     

Oba státy začaly jednat o volném obchodu v červenci roku 2004. Od té doby se uskutečnilo 15 kol diskusí. Po podpisu dohody ministry ji bude muset ještě oficiálně potvrdit novozélandský parlament. Nový Zéland byl rovněž prvním západním státem, s nímž měla Čína bilaterální dohodu před vstupem do Světové obchodní organizace.