České firmy se odvracejí od daňových rájů

Praha - Počet českých společností, které mají vlastníka v daňových rájích, poprvé po mnoha letech klesl. V prvním čtvrtletí se snížil o 44 na 12 632 podniků. Společnost ČEKIA sleduje tyto údaje již 7 let. Firmy zakládají zahraniční pobočky hlavně ve snaze daňově optimalizovat své příjmy. Letos se firmy spíše než na Evropu zaměřily na země střední Ameriky nebo Seychely. Oblíbený byl i Kypr, který na odvrácení bankrotu dostane miliardy od Evropské unie. Jedním z opatření je i zdanění vkladů nad sto tisíc eur.

Podle některých odhadů přichází stát kvůli takovému chování firem ročně o desítky miliard korun. Podle ministra financí Miroslava Kalouska jsou tato čísla nadhodnocená a jedná se maximálně o jednotky miliard ročně. „Pravdu nezná nikdo, podle našich analýz nicméně opravdu jde o únik v hodnotě desítek miliard,“ poznamenala analytička společnosti ČEKIA Petra Štěpánová. Evropská unie pak přichází kvůli daňovým únikům asi o bilion eur ročně.

V poslední době začalo aktivně zápasit proti daňovým únikům více zemí. Mezi poslední „bojovníky“ patří Německo a Spojené státy. „Daňové ráje musí zmizet nejen z Evropy, ale i celého světa,“ prohlásil zase francouzský prezident Francoise Hollande. Ten chce po francouzských bankách, aby každý rok povinně zveřejňovaly informace o svých finančních tocích. To samé žádá i po členech vlády a zákonodárcích. Jde o reakci na kauzu bývalého ministra pro rozpočet Jérôma Cahuzaca, který měl tajné účty ve Švýcarsku. Kauza odstartovala boj proti takzvaným daňovým rájům.

Z daňového ráje jsou kontrolována zhruba tři procenta z 366 500 firem registrovaných v Česku. ČEKIA, která patří do nadnárodní skupiny Bisnode, tyto informace čerpá výhradně z veřejně dostupných zdrojů. Českých firem, které se skrývají v daňových rájích, může proto být podle Štěpánové mnohem více.

„Myslím si, že se začíná projevovat negativní publicita, podnikům také nedělají dobře úniky dat, které byly medializovány,“ řekl Jan Linhart, partner v oddělení Daňového poradenství, KPMG. „České firmy hledají určitou míru jistoty – zda mají tyto země třeba bilaterální smlouvy o ochraně investic, hledají spíš bližší destinace,“ domnívá se Linhart.

Hongkong
Zdroj: Isifa/Rex Features/Paul Brown

V budoucnu se zřejmě firmy zaměří jiným směrem

Podle statistik společnosti ČEKIA kleslo číslo poprvé za dobu sedmiletého sledování, nejvíce v Evropě. „Jedná se zejména o Nizozemí a Lucembursko, v Americe pak ve Spojených státech,“ konstatovala Štěpánová s tím, že přírůstek byl na druhou stranu zaznamenán v offshore destinacích, mezi něž patří třeba Seychely, Panama nebo Belize. 

„Do budoucna očekáváme zvýšený zájem o méně frekventované jurisdikce, jako například Singapur nebo Hong Kong,“ řekl obchodní ředitel společnosti Smart Companies Filip Reinoso. 

„Důvodů poklesu je celá řada. První pololetí zpravidla bývá výrazně nižší. Očekáváme proto, že ve druhém pololetí to tempo odchodu firem do daňových rájů zase zintenzivní. Přispěly k tomu ale také aféry související s daňovými ráji,“ konstatovala Štěpánová.

Větší zájem byl také o Kypr, který se přitom v současné době snaží vypořádat s bankovní krizí. „Myslíme si, že zájem o Kypr ale bude do budoucna nižší. Podnikatelé budou situaci sledovat a vyhodnocovat nejnovější informace a pak se rozhodovat,“ domnívá se Štěpánová. 

Firmy s neprůhledným vlastnictvím by možná do budoucna nemusely mít možnost účastnit se výběrových řízení na veřejné zakázky. Podle Štěpánové si ale firmy „vždy dokáží najít cestu“. „Tato politická rétorika je tu už řadu let, počkejme si na výsledek,“ podotkla analytička. 

Zájem českých firem o odchod do zahraničí může navíc podle Štěpánové znovu gradovat s tím, jak se blíží parlamentní volby a všechny předvolební průzkumy favorizují levici. Ta avizuje, že daně pro firmy zvýší.