EPH a J&T IA bránily evropským inspektorům, čeká je trest

Brusel - Firmy Energetický průmyslový holding a J&T Investment Advisors (IA) koncem loňského listopadu bránily kontrole inspektorů Evropské komise, jak vyplývá z předběžného šetření komise. Nyní firmám hrozí pokuta ve výši až jednoho procenta z jejich celkového obratu ve světě. Podle komisařů pracovníci Energetického průmyslového holdingu a J&T Investment Advisors nezablokovali účet elektronické pošty, neotevřeli zabezpečené e-maily a přesměrovali příchozí elektronickou poštu.

„Pokud jde o elektronické dokumenty, právo na neomezený přístup do prostor společnosti a na pořizování kopií dokumentů souvisejících s podnikáním znamená, že inspektorům je třeba poskytnout hesla k zabezpečené elektronické poště,“ prohlásili zástupci komise.

Evropská komise o pokutě

„Pokud komise v rámci svého vyšetřování získá dostatečné důkazy, že došlo k protiprávnímu jednání, může uložit pokutu až do výše jednoho procenta celosvětového obratu společnosti.“

  • jen EPH holding v loňském roce utržil 7,22 miliardy korun

Komise nevyšetřuje samotnou skupinu J&T, ale její vzdálenou odnož

Firmy se k šetření nechtějí příliš vyjadřovat. „Žádný dokument od Evropské komise v tomto duchu jsme zatím neobdrželi,“ vysvětlil mluvčí EPH Martin Maňák. Zdůraznil, že se šetření netýká finanční skupiny J&T. „Společnost J&T Investment Advisors je součástí EPH a před časem byla přejmenována na EP Investment Advisors,“ upřesnil mluvčí.

Unijní vyšetřování se soustředí na aktivity skupiny J&T, které obě společnosti z velké části patří. Energetický průmyslový holding čelí spolu s energetickým gigantem ČEZ podezření, že vytěsňují konkurenci. Oba případy jsou ovšem od sebe oddělené a Energetický průmyslový holding a J&T Investment Advisors tak teoreticky mohou dostat pokuty dvě, pokud by jim komise dokázala vinu.

Přitom EPH a J&T Investment Advisors by nebyly zdaleka prvními firmami, které by Brusel za bránění vyšetřování pokutoval. V minulosti byl pokutován 38 miliony eur (zhruba 960,5 milionu korun) například německý energetický gigant E.ON. Firma se proti sankci odvolala, ovšem neuspěla.

ČEZ
Zdroj: ČT24