Podnikatelé chtějí proti korupci bojovat alespoň demonstrací

Praha - Čeští podnikatelé se bouří, neboť podle nich korupce v naší republice ohrožuje základní pilíře současné společnosti. Mezi ty patří zejména rovné právo k obchodním příležitostem. Proto by vláda měla co nejdříve přijmout protikorupční strategii a s ní související změny legislativy. Vánoční výzvu politikům v této podobě dnes představili podnikatelé a manažeři sdružení v Prague Business Club. Údajná korupce dohnala podnikatele k tomu, aby proti ní před sídlem vlády demonstrovali v půlce ledna.

Podnikatelé svou výzvu zveřejnili v době, kdy vládní koalicí otřásá údajná korupční aféra spojená s ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem (ODS). „Situace v naší zemi již eskalovala do podoby, kdy jsou vážně narušeny základní pilíře demokratické společnosti, zejména právo rovného přístupu k obchodním příležitostem,“ prohlásil prezident Prague Business Clubu Luboš Drobík.

Podnikatelé vidí základ státních protikorupčních opatření v přijetí doporučení předložených vládním poradním orgánem NERV. Ta se týkají veřejných zakázek a dalších opatření proti korupci. Signatáři výzvy chtějí, aby se k ní přidávali také další jednotlivci, hospodářské svazy a instituce.

Telefonát Luboše Drobíka (zdroj: ČT24)

Podle šéfa Prague Business Clubu politici do dnešní doby sice vždy deklarovali ochotu bojovat proti úplatkářství, v praxi se ale jejich snahy příliš neprojevily. „Proto jsme nucení vyjít ven a vyzvat i takto politiky, aby se s našimi prostředky zacházelo férovým způsobem, a ne tak, jak to vidíme v posledních dnech,“ dodal Drobík.

České bankovky
Zdroj: ČTK
Vydáno pod