Pravidla kurzarbeitu se zmírní, podporu získá víc firem

Praha – Už 32 firem využilo od září 2012 takzvaného českého kurzarbeitu. Uvolněno pro ně bylo zhruba 11 milionů z celkových 400 milionů korun určených na projekt Vzdělávejte se pro stabilitu. Ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) navíc avizovala, že se pravidla kurzarbeitu zmírní, aby na podporu dosáhlo víc zaměstnavatelů. Firmy, které mají potíže, se mohou ucházet o příspěvek na vzdělávání zaměstnanců a jejich mzdové náklady.

„Jde o to, aby projekt byl co nejméně administrativně náročný a podmínky byly takové, aby pro zaměstnavatele bylo výhodnější zachovat zaměstnanost namísto optimalizace nákladů rušením pracovních míst,“ uvedla ministryně. V dosavadním nastavení projektu byly podle ní „omezující momenty“. O změnu pravidel žádali zaměstnavatelé i odboráři.
   
Původně se do projektu českého kurzarbeitu mohly hlásit firmy, kterým klesly v posledním čtvrtroce tržby o jednu až tři pětiny a musely část pracovníků na den až tři dny v týdnu kvůli nedostatku zakázek nechat doma.

Peníze
Zdroj: Alžběta Jungrová/isifa/Lidové noviny

Třeba pravidla pro školení byla ale stanovena tak, že je mnohé firmy nedokázaly splnit a nemohly si ani takové vzdělávání dovolit. 

Jaromír Drábek, bývalý ministr práce a sociálních věcí:

„Primárním cílem projektu je podpořit udržení pracovních míst u těch zaměstnavatelů, kteří se v souvislosti s negativním vývojem ekonomiky ČR nacházejí v přechodně obtížné hospodářské situaci a dočasně nejsou schopni svým zaměstnancům přidělovat práci ve sjednaném rozsahu.“

Nově už zaměstnavatelé nebudou muset dokládat pokles tržeb za celou společnost, ale jen za provozovnu. Nemusí prokazovat ani to, že nejsou schopni přidělovat svým lidem práci ve sjednaném rozsahu. Podmínka, že výpadek v přidělované práci trvá jeden až tři dny v týdnu, ale platí dál.   

Žádosti firem posuzuje komise úřadu práce. Hodnotí význam podniku pro region, konkurenceschopnost daného odvětví, možnost obnovit výrobu, přínos vzdělávání pro zaměstnance i přiměřenost výsledku k požadované částce.

  • Na mzdu zaměstnance mohou firmy dostat až 31 tisíc korun. 
  • Podporu mohou čerpat půl roku, možné je prodloužení na rok. 
  • Peníze putují z Evropského sociálního fondu z programu Lidské zdroje a zaměstnanost. 
  • Kurzarbeit by měl trvat podle plánu do konce srpna 2015.