Mezi Čechy klesá zájem o vepřové, naopak o maso ze pštrosa či nutrie stoupá

Praha - Soběstačnost Česka ve vepřovém mase klesla loni poprvé v novodobé historii pod polovinu. I když na přelomu roku vypadala situace mezi chovateli optimisticky, teď počty prasat znovu klesají. Na druhou stranu se ale zvyšuje zájem zákazníků o méně běžné maso - třeba o vyzrálé hovězí, kůzlata nebo třeba pštrosa a maso z nutrií.

Masný výrobek - vepřové maso jenom ze sedmdesáti procent, zbytek sůl, voda a mouka. Tak vypadá zdánlivě levné „maso – nemaso“, o které je mezi Čechy obrovský zájem. A přesně z takových výrobků mají čeští zemědělci špatné sny.

„My se neustále propadáme ve výrobě vepřového masa, za loňský rok jsme dovezli do České republiky již více jak 50 procent domácí spotřeby, což je velmi nebezpečné číslo,“ tvrdí viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla.

Podle zemědělců chtějí Češi stále levnější maso i na úkor kvality. A s takovými podmínkami se poprat neumí. „Jsou významní chovatelé, kteří prostě uvažují o tom, že ukončí činnost a pokud to udělají u prasnic, tak už ty stavy nedostaneme ani na tu současnou úroveň,“ potvrzuje předseda Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jindřich Macháček.

  • Nutrie autor: Jiří Fiřtík, zdroj: Facebook
  • Pštros autor: Viktor Chlad, zdroj: ISIFA/Lidové noviny

Úspěšní řezníci ale tvrdí - o maso jako takové je obrovský zájem. Přibývá ale lidí, kteří se nespokojí s něčím obyčejným. Správný řezník navíc dokáže kus masa na požádání i detailně popsat. Na takové maso „s příběhem“ se stojí fronta. A zájem je i o vyloženě netradiční zvířata.

„Zájem o nutriové maso je velký, samozřejmě poptávka převyšuje nabídku. Nutriové maso je skutečně masem budoucnosti. Nutrie se může na jídelníčcích ve spoustě rodin objevovat stále častěji,“ potvrzuje chovatel Jan Kaplan. Maso z nutrií chutná jako kombinace drůbeže a telecího masa. Navíc obsahuje hodně bílkovin.

Vydáno pod