EU chce zabránit tomu, aby na hypotéku dosáhl každý

Brusel - Evropská unie chce zavést přísnější pravidla pro hypotéky. Evropská komise chce tímto krokem zabránit opakování lehkovážného poskytování půjček na bydlení, které se v minulosti odehrávalo, informuje BBC.

Nová pravidla mají zabránit především tomu, aby hypotéku získali lidé, kteří neprokážou dostatečnou schopnost splácet úvěr. Současně mají lidem pomoci lépe se orientovat v nabídce hypoték. Banky budou například nuceny upozorňovat na riziko změny úrokových sazeb. Budou muset také projevit větší trpělivost s klienty, kteří se dostanou do potíží se splácením, a nebudou jim smět hned zabavit jejich domy. Pravidla ještě musí schválit Evropský parlament a odsouhlasit členské státy EU.

Michel Barnier, evropský komisař pro vnitřní trh:

„Finanční krize začala kolapsem na trhu rizikových hypoték ve Spojených státech, kde se hypotéky poskytovaly bez jakékoliv kontroly toho, zda si je spotřebitelé mohou dovolit, a špatně informovaní spotřebitelé byli povzbuzováni k nadměrnému riskování.“

„Něco podobného jsme viděli také v Evropě, například během prudkého vzestupu a následného nevyhnutelného pádu trhů s bydlením ve Španělsku a Irsku,“ upozornil Michel Barnier. 

„Spotřebitelé konečně získají ochranu, kterou si zaslouží. Budou lépe informováni, takže si budou moci vybrat hypoteční produkt, jenž bude nejlépe vyhovovat jejich potřebám a bude mít nejvýhodnější finanční podmínky. Budou si přitom vědomi rizik, která podstupují,“ dodal Barnier s tím, že pravidla tak podpoří zodpovědné praktiky při poskytování hypoték.

Komentář Jana Kruntoráda (zdroj: ČT24)